Drepturile și obligațiile persoanelor fizice. Ce faci dacă vine Fiscul să-ți verifice veniturile

Drepturile și obligațiile persoanelor fizice. Ce faci dacă vine Fiscul să-ți verifice veniturile

Un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat recent în Monitorul Oficial, enumeră noile drepturi și obligații pe care le are o persoană fizică inspectată de Fisc

În cadrul inspecției, Fiscul verifică dacă respectivul contribuabil și-a îndeplinit obligația de a plăti impozitul pe venit. Dacă descoperă diferențe semnificative între veniturile declarate și cele care rezultă din analiza Fiscului, atunci ANAF va verifica veniturile contribuabilului. Dacă respectivul contribuabil nu a declarat toate veniturile încasate, atunci Fiscul va recalcula aceste venituri, estimând, prin „metode indirecte”, cât a câștigat de fapt contribuabilul. Ulterior, stabilește noua valoare a impozitelor, ce trebuie achitată. Durata unei inspecții nu poate fi mai mare de 6 luni, iar termenul se poate prelungi până la 12 luni, dacă sunt necesare informații din străinătate, scrie în actul normativ.

Drepturi

Contribuabilul are dreptul de a fi înștiințat cu minim 15 zile înainte de începerea verificării fiscale, printr-un aviz. Acesta poate cere amânarea verificării, prin solicitare scrisă. De asemenea, poate cere prelungirea termenului pe care îl are la dispoziție pentru prezentarea documentelor solicitate, pe o perioadă de 30 de zile. Totodată, contribuabilul are dreptul să beneficieze de asistență de specialitate, în cadrul inspecției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine poate refuza furnizarea de informații - Soțul/soția, respectiv rudele și afinii persoanei fizice până la gradul al III-lea au dreptul de a refuza furnizarea de informații. Consultanții fiscali, experții contabilii, auditorii, avocații, notarii publici, medicii curanți, preoții au dreptul să refuze comunicarea de informații.

Controlul să aibă loc în perioada de prescripție - Sunt supuse verificării numai acele impozite și taxe aflate în cadrul termenului de prescripție. Totodată, persoana fizică poate fi verificată o singură dată pentru fiecare perioadă impozabilă și pentru fiecare categorie de venituri. Dacă apar elemente noi necunoscute organelor fiscale, se poate dispune o reverificare.

Secretul fiscal - Inspectorii care participă la verificare trebuie să păstreze secretul fiscal, cum ar fi datele de identificare, sursa și valoarea bunurilor, plăți, conturi, rulaje, credite, datorii etc. Odată încheiată verificarea, contribuabilul are dreptul de a cunoaște rezultatele acesteia. Dacă persoana fizică își consideră lezate drepturile, în urma verificării fiscale, are dreptul de a depune contestație, în maximum 45 de zile de la comunicarea actului fiscal

Obligații

La solicitarea Fiscului, persoana fizică are obligația de a depune declarația de patrimoniu și venituri, în termen de 60 de zile, dacă această solicitare a fost trimisă odată cu avizul de verificare. Dacă, însă, Fiscul a solicitat depunerea declarației în cadrul inspecției, termenul este mult mai scurt: documentul trebuie depus în 15 zile. Contribuabilul are, de asemenea, obligația de a furniza, direct sau prin împuternicit, informațiile necesare pentru determinarea stării sale. De asemenea, are obligația de a pune la dispoziția organului fiscal registre, evidențe și documente de afaceri sau orice alte înscrisuri relevante pentru determinarea stării de fapt fiscale.

Control la domiciliu - Cu respectarea drepturilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința persoanei fizice, însă doar cu acordul acesteia, echipele de inspecție, respectiv experții desemnați, au dreptul să efectueze o constatare la fața locului, prin intrarea pe terenuri, încăperi sau în alte incinte, când este necesar acest fapt. Obligația de a plăti diferențele de impozite - De asemenea, persoana fizică va îndeplini măsurile dispuse de Fisc. Dacă în urma verificării situației fiscale a persoanei fizice rezultă diferențe de impozit, aceasta are obligația de a plăti la buget aceste sume.