Drumul spre Vest

Drumul spre Vest

Republica Moldova este în această perioadă țara în jurul căreia se concentrează, mai mult ca niciodată, atenția celor mai importante și mai puternice personalități politice ale lumii.

America și Uniunea Europeană zâmbesc republicii de peste Prut, iar sprijinul pentru intrarea acesteia în lumea civilizată vine concomitent din toate părțile. E timpul ca și populația republicii să răspundă mâinilor întinse! După liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, după semnarea Acordului de Asociere, dar și după ce i s-a promis inclusiv o grăbire a procedurilor de aderare, Republica Moldova arată aproape la fel ca și România din momentul acela istoric în care George W. Bush, aflat în vizită la București, a zărit curcubeul pe cer după mai multe zile de ploaie și a exclamat entuziasmat: „Priviți, Dumnezeu a zâmbit României!”.

Momentul era pentru România unul similar cu momentul actual pentru Republica Moldova. Senatorul american Bob Corker a sosit în Moldova luni, 21 aprilie, pentru o vizită de două zile. Pe parcursul vizitei senatorul Corker s-a întâlnit cu oficiali din Guvern şi Parlament și a mers în Găgăuzia, unde s-a întâlnit cu persoane oficiale ale regiunii autonome. Senatorul Corker, ales din partea statului Tennessee în 2006, este membru al Partidului Republican şi membru înalt al Comisiei Relații Externe a Senatului și s-a aflat pentru prima oară într-o vizită oficială în Moldova. Tot în Republica Moldova și tot la Chișinău s-a aflat săptămâna trecută o delegație a Congresului SUA din care au făcut parte senatorii John McCain, John Barroso, John Heven și Ron Johnson. Iată, așadar, că după ce premierul moldovean Iurie Leancă a fost primit triumfal la Casa Albă, interesul americanilor pentru frumoasa republică soră a României a crescut considerabil. Despre Uniunea Europeană ar fi inutil să mai reamintim ce sprijin imens a venit pentru Moldova dinspre Bruxelles și Strasbourg, după ce aproape că nici un alt stat nu a mai beneficiat de un vot atât de masiv și de rapid pentru libera circulație în statele UE.

Cei mai puternici oameni ai lumii, cei mai importanți factori de decizie de la nivel european și cei mai intransigenți raportori au descris Republica Moldova ca fiind pregătită să se îndrepte ireversibil către Vest. În tot acest timp, dinspre Transnistria și Găgăuzia vin tot soiul de provocări, materializate în cereri ale așa-ziselor autorități de acolo de alipire la Rusia, în timp ce, din Rusia, culmea, vin asigurări că nimeni nu ar fi interesat de noi anexări.  Firește că se duc tot felul de negocieri în această perioadă, cele mai multe vizând Ucraina, însă dacă Moldova pare tot mai ferită de pericolul unei invazii rusești, ea nu pare în totalitate ferită de propriul ei popor, pentru că încă nu suntem foarte siguri ce va face acest popor, majoritar românesc, în cele două momente de cumpănă ce vor urma până la finele acestui an: recensământul din mai și alegerile legislative din toamnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, unui asemenea sprijin venit din toate părțile ar trebui să i se răspundă cu un atașament deosebit din partea populației, pentru că acesta ar fi ultimul pas către intrarea în lumea civilizată. Euroscepticismul și teama de americani nu ar trebui să fie, cu atât mai mult în acest caz, atributul moldovenilor, deoarece momentul de cumpănă, odată depășit cu bine, va însemna de fapt miracolul transformării decisive a Moldovei în statul european mândru, independent și bine protejat, de care fiii acestei republici au nevoie pentru ei și pentru copiii lor. Euroscepticismul poate fi, să zicem, atributul unor state puternic dezvoltate din Europa, precum Elveția, Marea Britanie, Norvegia, dar nu poate fi decât o capcană pentru Republica Moldova. Iar moldovenii, românii noștri de peste Prut nu pot fi atrași în astfel de capcane ale istoriei, din care le va fi greu să mai iese apoi. Drumul Republicii Moldova este doar într-o singură direcție: Spre Vest!