DRUMURI BLOCATE. STARE DE ALERTĂ în Buzău, Brăila, Vrancea. Ponta: Vom fi în alertă toată săptămâna | VIDEO

DRUMURI BLOCATE. STARE DE ALERTĂ în Buzău, Brăila, Vrancea. Ponta: Vom fi în alertă toată săptămâna | VIDEO

Premierul Victor Ponta a aprobat, luni dimineaţă, instituirea stării de alertă pentru judeţele Vrancea, Buzău şi Brăila. Aceste judeţe au fost duminică timp de şase ore sub cod roşu de viscol, iar membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă.

Victor Ponta a anunţat, în şedinţa comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria, că a fost instituită stare de alertă începând cu ora 12.00 în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea. Dispozitivul special de intervenţie, menţinut toată săptămâna Premierul Victor Ponta a anunţat luni, în şedinţa comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria, că în baza prognozelor meteo dispozitivul special de intervenţie coordonat de la nivelul Guvernului va fi menţinut pe tot timpul săptămânii.

"Este foarte clar că în baza prognozelor meteo până la sfârşitul acestei săptămâni nu putem ieşi din acest dispozitiv special în care am funcţionat şi în care funcţionăm din ce în ce mai bine", a declarat premierul. "Nu avem pierderi de vieţi omeneşti"

Ponta a adăugat că în baza rapoartelor primite luni dimineaţă şi în urma activităţii tuturor instituţiilor implicate -ISU, Armată, Poliţie, Jandarmerie, Ministerul Sănătăţii, Transporturi, Ambulanţă, SMURD - a reieşit că "nu avem pierderi de vieţi omeneşti din cauza neintervenţiei instituţiilor statului".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Au fost situaţii cu totul şi cu totul excepţionale, cum a fost cea de azi-noapte din localitatea Robeasca din judeţul Buzău, unde, din fericire, s-a reuşit transportul la spital al femeii gravide. Înţeleg că are un băieţel sănătos, mă bucur foarte mult că în aceste momente grele se întâmplă lucruri foarte bune. Important este, însă, că au fost evitate pierderile de vieţi omeneşti. Nu avem nicăieri pe drumuri oameni blocaţi în zăpadă. Sunt maşini, sigur că da, care au fost lăsate, însă nu avem coloane, grupuri importante de persoane blocate pe drumuri", a declarat premierul. Drumurile blocate

Victor Ponta a precizat că autostrada A1 a fost deblocată, începând de dimineaţă de la ora 7.00.

"Pe autostrada A2 sper să fie finalizate astăzi operaţiunile de curăţare şi să fie dată în funcţiune. Dacă miercuri se confirmă revenirea intemperiilor la o intensitate extrem de mare vom lua iarăşi măsuri din timp de a închide pentru a nu avea persoane blocate. Însă deocamdată, de astăzi se va circula pe amândouă, după cum se circulă şi pe DN1, se circulă şi pe Valea Oltului, deci practic arterele principale ale ţării sunt deblocate, însă astăzi şi mâine, cu toate utilajele şi toate forţele, trebuie procedat la curăţare, deszăpezire, pentru că dacă vine din nou zăpada miercuri, joi, iarăşi o să avem o zi sau două în care o să fie foarte dificil să intervenim", a spus premierul. Trenurile blocate

Ponta a precizat că nu există trenuri blocate în câmp.

"Ambulanţele, SMURD-ul au funcţionat la parametrii maximi. De astăzi, înţeleg că se zboară şi cu elicopterele la intervenţie, iar pe Dunăre MApN asigură pentru localităţile din zona Deltei Dunării intervenţia în caz de urgenţă", a declarat premierul.

Ponta a dăugat că "în teren sunt mobilizaţi 10.000 de oameni, iar alţi 10.000 sunt pregătiţi de intervenţie de la ISU, tot ce înseamnă Ministerul de Interne, Jandarmerie, Armată, CNADNR şi autorităţi locale, sub coordonarea vicepremierului Dragnea". Ce înseamnă starea de alertă Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor. Asigurarea operaţiunilor de deszăpezire şi ajutorare în cazul localităţilor izolate din cele trei judeţe va fi făcută sub o comandă unitară de la nivelul Guvernului, a explicat şeful Executivului.

Solicitarea a venit din partea Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă, în baza OUG nr. 21/2004. Codul portocaliu de viscol, prelungit până la ora 23.00 Codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, până la ora 23.00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost atenţionate cu cod galben. Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.

  • UPDATE: 24 de DRUMURI NAȚIONALE sunt BLOCATE din cauza VISCOLULUI

Duminică, în judeţele Vrancea, Buzău şi Brăila, a fost instituit COD ROŞU de ninsoare şi viscol. Atenționarea meteorologică de Cod Roşu a fost valabilă între orele 15.00 și 21.00.

Luni, la ora 12.00, la Guvern a fost convocat Comandamentul de Iarnă.