După 16 ani de procese, statul rămâne cu 166.883 hectare de pădure cerute de BOR

După 16 ani de procese, statul rămâne cu 166.883 hectare de pădure cerute de BOR

Procesul dintre Romsilva și Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a ajuns la final. Instanța supremă a decis definitiv, după 16 ani, ca cele peste 166.800 de hectare de fond forestier din județul Suceava să rămână în proprietatea statului.

 Procesul a fost intentat în urmă cu 16 ani de Biserică, care a cerut recunoașterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în județul Suceava. Litigiul s-a judecat la Curțile de Apel Suceava, Galați, Timișoara, Cluj, precum și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acțiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj și irevocabil de Înalta Curte de Casație și Justiție acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a ÎCCJ, din februarie a.c.

Biserica se baza pe o evaluare habsburgică

La sfârșitul anului trecut, ziarul „Obiectiv de Suceava” a anunțat că la ICCJ urma să se judece o acțiune de revizuire a unei hotărâri mai vechi, favorabilă Direcției Silvice Suceava.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dorința FBORB, alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de a intra în proprietatea celor 160.000 de hectare de pădure din județul Suceava era deja notorie. Pădurile ce au aparținut cândva vechilor mănăstiri și biserici din zonă au fost confiscate de statul imperial austriac după ce Bucovina a fost anexată Imperiului Habsburgic.

După o evaluare nemțească, acestea au fost readuse în sprijinul comunității ortodoxe din Bucovina prin intermediul unei structuri supravegheate de statul laic imperial de la acea vreme.

Această structură a vechiului imperiu a fost transformată, după Marea Unire din 1918, într-o entitate – FBORB – ale cărei proprietăți, preluate în administrare, s-a prezumat că aparțin statului român, dar pe care acum noul FBORB, înființat în anul 2000, le-a revendică.