După 50 de ani, Primii pui de acvilă de câmp, monitorizați prin satelit

După 50 de ani, Primii pui de acvilă de câmp, monitorizați prin satelit

După 50 de ani, pe teritoriul României au venit pe lume primii pui de acvilă de câmp, în județul Arad. Pasărea era dată dispărută în țara noastră de jumătate de secol. Abia anul trecut un grup de cercetători a identificat o pereche de acvile de câmp, care a cuibărit între timp, iar din ouă au ieșit primii doi pui.

 Acvila de câmp este o pasăre de pradă care arată spectaculos, datorită anvergurii aripilor care trece de doi metri la maturitate. În România, păsările au dispărut odată cu defrișarea câmpiilor pentru a fi transformate în terenuri agricole.

Amândoi puii care au venit pe lume la Arad au fost inelați, pentru monitorizare, iar unul dintre ei a primit și un emițător prin satelit. „Această pasăre nu mai cuibărește în România de aproape 50 de ani. Prima pereche de acvilă de câmp s-a stabilit la noi undeva în apropiere de granița cu Ungaria. În primăvara acestui an, colegii noștri au văzut o pereche lângă un cuib și am avut speranțe. De 10 ani vedem acvile adulte, dar cuib încă nu am găsit. Acesta a fost primul și ni s-a confirmat în cursul verii că este un cuibărit cu succes. Astfel, unul dintre cei doi pui a fost marcat cu un emițător satelitar, care ne ajută să urmărim mișcările păsărilor, să vedem exact unde merge, ce comportament are”, a declarat biologul Tamas Papp, de la Grupul ecologic Milvus.

Ne puteți urmări și pe Google News