După ce au încins o întreagă țigănie la Curtea de Apel Pitești. Toți cei 37 de țigani din Berevoești, arestați pentru sclavagism, rămân în continuare la beci

După ce au încins o întreagă țigănie la Curtea de Apel Pitești. Toți cei 37 de țigani din Berevoești, arestați pentru sclavagism, rămân în continuare la beci

În acest moment nu mai există nicio cale de atac normală a măsurii de arest preventiv luată de Tribunalul Argeș

Ieri, în fața Curții de Apel Pitești se adunase o șatră întreagă de rude și susținători, din aceeași etnie, a celor 37 de țigani din cătunul Gămăcești, comuna Berevoești, care, săptămâna trecută, au fost săltați de mascați și arestați pentru sclavagism. Adică, conform Codului Penal român în vigoare, pentru trafic de persoane, trafic de minori și constituire de grup infracțional organizat. Ajunși în fața „staborului” legal, țiganii arestați au vociferat vehement, clamându- și nevinovăția pe frecvențe înalte. Judecătorii n-au fost însă impresionați și au respins pe bandă rulantă contestațiile la măsura arestării preventive, pentru ambele loturi de arestați. Avocata piteșteancă Ramona Pană, inițial apărătoare din oficiu și, ulterior, avocat ales pentru mai mulți dintre presupușii posesori de sclavi din Berevoești, nici nu mai știe bine câți clienți a reprezentat ieri: „Eu am vreo zece, sau unsprezece… Ceva de genul…. Nici nu mai știu”. Apărătoarea țiganilor din Gămăcești spune că, înciuda celor văzute la televizor, clienții săi n-au avut manifestări ieșite din comun. „Sunt cuminți! Nu sunt violenți! Și nu cred că ar fi făcut chiar toți chestia asta, dar nu pot să afirm cu tărie, la sânge, că n-am citit chiar tot, că n-am avut timp! Suspiciuni există, însă”.

FOTO: Acum o săptămână, DIICOT și BCCO Pitești au decimat populația din cătunul Gămăcești, comuna Berevoești

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici avocata nu exclude faptele comise

Cei 37 de țigani presupuși a fi practicat diverse forme de sclavie în scolul XXI au fost împărțiți în două loturi, unul de 17 și unul de 20 de inși, înainte de a li se judeca contestațiile la măsurile de arestare preventivă. Cu toții au pledat „nevinovat” și mulți dintre ei au afirmat că au diverse afecțiuni care nu le permite șederea în detenție. „O parte dintre ei sunt bolnavi… ei făceau mături, muncesc cu ziua… Nu zic că nu au existat aceste fapte, dar sunt, printre ei, și prăpădiți…”, ne-a pledat, la telefon, Ramona Pană. Avocata a insistat, și în fața instanței și telefonic, că romii, clienții săi nu sunt persoane periculoase: „Ei au fost reținuți pentru fapte indirecte. Or, acestea trebuie discutate pe fondul cauzei. Ei n-ar putea să influențeze pe nimeni, dacă ar fi liberi, nici martorii, nici victimele, nici pe nimeni!”. Imaginile cu oameni ținuți în lanțuri, mai rău ca animalele, furnizate de DIICOT și BCCO Pitești au cântărit altfel în ochii instanței, în ciuda lamentărilor țigănești și argumentelor avocatei.

FOTO: Romii din Gămăcești contraatacă, susținând că, vezi Doamne, ei sunt victimele discriminării

Curtea De Apel a respins tot, pe bandă rulantă

În plus, niciuna dintre cele 37 de persoane arestate în acest dosar nu a recunoscut absolut nicio acuzație aduse. Iar câteva dintre ele au susținut chiar că ar avea probleme personale serioase care ar impune revocarea arestului preventiv. „Este o femeie, Maria Feraru, care este însărcinată în șase luni. Alt bărbat are diabet și i s-a făcut rău în sala de judecată, dar și-a revenit și mai este o mamă care susține că încă își alăptează un copil!”, ne-a declarat avocata Ramona Păun. Întrebată ce vârstă au femeile respective, avocata n-a putut să ne spună: „Nu știu.... Știți, ei arată mai maturi decât sunt...”.

Întrucât măsura arestării preventive a fost luată de Tribunalul Argeș și contestația a fost judecată și respinsă de Curtea de Apel Pitești, nu mai există cale de atac legală în afară de eventuale cereri de modificare a arestului preventiv cu cel la domiciliu sau măsura controlului judiciar.

Lumea din sat știe, dar tace de frică

Săptămâna trecută, Evenimentul zilei a publicat un reportaj documentat la Berevoești, la numai câteva ore după ce trupele speciale i-au săltat pe cei 37 de țigani acuzați de sclavagism. Iată ce ne declara, atunci, la cald, o localnică, martor ocular: „Ăștia aduceau boschetari din Vlașca-Teleorman, de la Pitești, de pe unde îi găseau. Îi lua cu japca, îi aducea aici și își bătea joc de ei! Îi chinuiește pe săraci, toată lumea știe da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape, să muncească pentru ei, ca sclavii, și se distrează când îi pune să se bată între ei. Au mai murit din ei… Primaru’ știe! Nici doi ani nu-s de când unul de vreo 30 de ani, pe care l-au trimis la lemne cu căruța, a scăpat calul, care l-a trântit într-un canal și a murit cu creierii praștie. A venit Poliția, televiziunile și nu s-a făcut nimic!”. Femeia a tăcut de frică. Și alții ca ea la fel. Martori există și pot fi influențați și amenințați.