După ce au vandalizat biserica, și-au adăpostit vacile în altar

După ce au vandalizat biserica, și-au adăpostit vacile în altar

Situat la jumătate de oră de Sibiu, satul Dobârca este emblematic pentru modul în care românii își prețuiesc patrimoniul: rămași fără sași, oamenii le-au distrus monumentele istorice

Construită în 1481 și introdusă pe lista monumentelor istorice în 2010, Biserica evanghelică fortificată din satul Dobârca (aparținător de orașul Miercurea Sibiului) a fost de-a dreptul devastată în ultimii ani. Zidurile i-au fost sparte, clopotul a fost furat, tuburile de la orgă au fost topite pentru metal, iar localnicii și-au adus vacile să se adăpostească în altar.

Printr-o minune, clopotul a fost recuperat în urmă cu patru ani. „Făceam un control la un centru de primire fier vechi și apare un individ cu o dubă mare. Vrea să descarce fier vechi și când ne vede se sperie și încearcă să plece. Printre alte zeci de kilograme de fier găsim un clopot. Un clopot mare, din alamă, la peste un metru înălțime, frumos inscripționat în limba germană, dacă nu mă înșel scria și anul 1926”, amintește subcomisarul Radu Părean, din Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Sibiu. În toamna trecută, în târgul de vechituri al Sibiului, un „comerciant” a fost prins cu mai multe cărți bisericești tipărite acum 150 de ani în limba germană şi cu ştampila bisericii din Dobârca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvarea vine din afară

Biserica din Dobârca a atras, în ultimele luni, atenția unui ONG. Înființată acum un an, Asociația „Moștenirea Bisericilor Fortificate” a demarat – prin membrii ei - un proces de salvare a bisericii. Împreună cu specialiști în restaurare și cu sprijinul unor voluntari, au făcut reparații la acoperiș și au pus gratii, pentru a bloca accesul celor au furat și distrus. Împreună cu studenți din Alba Iulia, au curățat curtea și interiorul bisericii.

Cel care a înființat asociația este un cetățean german, cu origini sibiene: Alexander Kloos. „Esențial în momentul de față este să găsim un inginer de structură și rezistență, care să facă o expertiză temeinică și în baza căreia să putem dezvolta proiectele viitoare. Noi avem multe idei dar ne trebuie fonduri”, spune Kloss.

E cineva interesat

După exodul masiv al populației săsești, după Revoluție, în România au mai rămas cam 12.000 de credincioși evanghelici – în special în Transilvania, aproximează episcopul Bisericii Evanghelice CA, Excelența Sa Reinhart Guib. Cei 12.000 de credincioși mai au aproximativ 150 de biserici fortificate, multe fiind părăsite. De aceea, conducerea Episcopiei a lansat un apel către oricine este interesat de administrarea bisericilor fortificate părăsite: de la primării, la asociații sau alte instituții. „Biserica Evanghelică se implică cu toate forțele în conservarea și folosirea bisericilor fortificate. Totodată n-o să putem compensa plecarea a sute de mii de enoriași și de aceea avem nevoie de ajutor”, spune episcopul.

De preluarea în administrare a unor astfel de clădiri s-a arătat interesat și mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza. „Ne îngrijim noi de ele. Dacă episcopul a făcut această promisiune, noi ieșim în întâmpinare și o primim cu bucurie. Ne vom îngriji de locașul cedat nouă ca de un lăcaș sfânt. Ne vom îngriji să nu ajungă în paragină și să fie viu, pentru că așa cum icoana are o valoare în muzeu și o biserică are o valoare când e deschisă”, a declarat Mitropolitul Ardealului.