După întâlnirea cu Iohannis, Isărescu critică Codul fiscal

După întâlnirea cu Iohannis, Isărescu critică Codul fiscal

Deși a participat la consultările privind Codul fiscal fără a avea obiecții majore cu privire la măsurile propuse, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a schimbat foaia în ultimele zile

Dacă în luna martie, când s-a întâlnit cu Victor Ponta pe tema noului Cod fiscal, Mugur Isărescu a abordat un ton neutru, prevenind doar că este nevoie ca măsurile să fie sustenabile, în ultima apariție publică, tonul acestuia s-a schimbat. Acum două zile, guvernatorul a avut însă o întâlnire cu președintele Iohannis, potrivit caleaeuropeana.ro. La câteva ore după, Isărescu a criticat noul Cod fiscal.

„Nu vedem încă date care să ne ajute pe noi să sprijinim măsurile de relaxare fiscală. Nu le găsim încă în ceea ce produce economia”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a câștigat anul trecut încă un mandat în fruntea Băncii Naționale

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre consecințele implementării noului Cod este aceea că BNR nu va mai putea elibera banii blocați de bănci în rezervele minime obligatorii, a completat guvernatorul BNR.

În prezent, băncile țin la BNR sub formă de rezerve 8% din pasivele în lei și 14% din cele în valută. Isărescu vorbea anterior despre scăderea acestor rate la nivelul de 2%, media europeană, dar „vom fi mai puţin ambiţioşi. Unul dintre motivele reconsiderării îl constituie, desigur, şi programul fiscal care, aşa cum a fost aprobat, presupune o relaxare substanţială a politicii fiscale, stimulente fiscale sensibil mai mari decât am avut noi în vedere”, a mai spus Isărescu.

E drept, critica lui Isărescu a venit și pe fondul opoziției creditorilor internaționali, respectiv Comisia Europeană și FMI, care consideră nesustenabile măsurile fiscal propuse. Măsura care va diminua cel mai mult veniturile bugetare este scăderea TVA la 19%.

În 2010 critica majorarea TVA

Prin scăderea TVA la 19%, taxa ar reveni la nivelul din 2010, când, pe fondul crizei politice, guvernul Boc a luat decizia de a majora taxa cu cinci puncte. Pe atunci, același Mugur Isărescu avertiza că majorarea TVA „ar putea duce la agravarea situației economice”. În schimb, acum vede un pericol în scăderea TVA.

Joacă de-a opiniile

De altfel, presa a remarcat și anii trecuți schimbările de atitudine ale guvernatorului. În 2014, dar și acum doi ani, Isărescu s-a remarcat ca un susținător al politicii fiscale a Guvernului Ponta. Coincidență sau nu, tot în 2014 mandatul lui Mugur Isărescu la BNR s-a încheiat, iar acesta avea nevoie de sprijin guvernamental pentru o nouă numire. Care...a avut loc.

Una din declarațiile prin care a surprins în acea perioadă a avut loc la finalul lui 2013, pe fondul disputei dintre Guvernul Ponta și președintele Traian Băsescu privind intenția Executivului de a introduce taxa pe stâlp, dar mai ales supraacciza de 7 eurocenți. Isărescu a spus că nu vede vreun efect negativ. „Impactul (măsurilor n.r) este limitat. Erau de așteptat unele corecții, fie pe partea de cheltuieli, fie de venituri. Până la urmă, Guvernul a hotărât să meargă pe ambele”, a spus atunci Isărescu, dând asigurări că din introducerea taxelor anunțate nu „vede o avalanșă de scumpiri”. Aceste măsuri au fost însă îndelung criticate de mediul de afaceri și, după un an și jumătate de aplicare, eliminate de Executiv, în noul Cod fiscal, ce va intra în vigoare în ianuarie.

Întâlnire Iohannis- Isărescu

Klaus Iohannis a avut zilele trecute discuții cu BNR, în special pe fondul crizei din Grecia, potrivit unor surse din cadrul Administrației Prezidențiale, citate de caleaeuropeană. Principalele critici ale adversarilor scăderii TVA de la 24 la 19% vizează diminuarea veniturilor bugetare ca urmare a reducerii taxei. Potrivit calculelor Finanțelor, măsura va presupune o reducere a încasărilor cu peste 9 miliarde de lei, în întreg anul viitor. Guvernul susține însă că diminuarea va putea fi parțial compensată din creșterea de venituri. Ieri, Finanțele au anunțat că încasările bugetare au depășit cu aproape cinci miliarde de lei planul pentru primele șase luni. Trebuie remarcat însă că majorarea de venituri s-a făcut și pe fondul reducerii investițiilor.