După noul PSD, apare noul PD

După noul PSD, apare noul PD

Locul rămas liber prin dispariția Partidului Democrat va fi luat de un nou partid de centru-dreapta, înființat de deputatul Daniel Fenechiu

Deputatul Daniel Fenechiu, care a demisionat din formaţiunea lui Dan Diaconescu la sfârşitul anului trecut, a precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că, în această săptămână, va demara strângerea de semnături pentru înființarea unui nou partid de centru-dreapta. Formațiunea se va numi Partidul Național Democrat, sigla și celelalte detalii urmând a fi stabilite ulterior.

Proiectul preia cumva denumirea formaţiunii conduse ani de-a rândul de Traian Băsescu, PD transformându-se în PDL în 2007 (prin fuziunea cu gruparea liberală a lui Theodor Stolojan), iar acum urmând să dispară cu totul, prin fuziunea cu PNL. Întrebat cum de a optat la această denumire, în condiţiile în care a mai existat un PD, Fenechiu a spus că, pur și simplu, acesta a fost rezultatul la care s-a ajuns în urma unor focus grupuri.

„Nucleu dur”: peste 10 parlamentari

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul mizează, deocamdată, pe sprijinul a peste 10 parlamentari. „Nu vreau să dau nume până când nu este totul bătut în cuie. Vom avea discuţii luni, marţi şi cu alţi colegi interesaţi, există un dialog şi cu oameni din zona de centru-dreapta, din afara PPDD. Nu am dorit să fac un partid al parlamentarilor așa că m-am axat mai mult pe construirea unei structuri în teritoriu. Am, la nivel național, o întreagă rețea, cu 2-3 oameni în fiecare comună, iar în unele localități am chiar 10”, a mai susținut Fenechiu.

El a estimat că procedura de strângere a semnăturilor va fi finalizată în două-trei săptămâni. Întrebat care sunt obiectivele, din perspectiva anului electoral 2016, Fenechiu a spus că, de principiu, îşi doreşte ca PND să participe pe liste proprii la alegerile locale, urmând ca, în funcţie de rezultatul obţinut, să ia în calcul formarea unor alianţe. „Există pe zona de centru-dreapta mai multe partide care s-ar putea să aibă probleme și să decidă să meargă împreună în alegerile parlamentare, PNȚCD, PMP. Contează cum vor evolua acestea, contează și ce rol va juca fostul președinte”, a spus Fenechiu.

Întrebat dacă va vota moţiunea de cenzură, el a spus: „De principiu, noi ne-am creat ca partid de opoziţie. Dacă mă întrebați ce șanse are în acest moment, pot spune că situația nu este foarte favorabilă răsturnării Guvenului Ponta. Dacă ne uităm la aritmetica parlamentară o să vedem că mai sunt necesare vreo 70 de voturi pentru ca moțiunea să treacă. Depinde şi cât de serios este demersul lui Mircea Geoană, de înfiinţare a noului PSD, câţi social-democraţi vor reuşi să atragă de partea lor. Pe de altă parte, înţeleg că sunt şi oameni de la PLR care îşi negociază revenirea la PNL. Doar aşa, şi cu ajutorul minorităţilor, s-ar putea ajunge la demiterea guvernului”, a spus Fenechiu.

Demisie cu scandal din PP-DD

Daniel Fenechiu și-a dat demisia din PP-DD în septembrie 2014, denunțând „cârdășia” cu PSD. În decembrie, Fenechiu a încercat să preia grupul parlamentar al PP-DD de la Camera Deputaților, fiind ales lider. Alegerile au fost însă contestate de conducerea centrală a PP-DD, care a cerut dizolvarea grupului și a dispus excluderea din partid a susținătorilor lui Fenechiu. Este vorba despre cinci deputați PP-DD: Daniel Oajdea, Tudor Ciuhodaru, Ștefan Dalca, Gabriela Anghel și Mihai Deaconu.