După rezultatul ALEGERILOR LOCALE 2016. AZI sărbătorim LIMBA RUSĂ

După rezultatul ALEGERILOR LOCALE 2016. AZI sărbătorim LIMBA RUSĂ

Limba rusă este una din cele șase limbi oficiale ale ONU, celelalte fiind engleză, arabă, spaniolă, chineză și franceză.

Rusa este sărbătorită,  la recomandarea Organizației Națiunilor Unite, an de an pe 6 iunie.

Oficial, scopul zilelor lingvistice ale ONU este atât de a sărbători multilingvismul și diversitatea culturală, dar și de a aminti istoria și cultura fiecărei din cele șase limbi amintite,

Limba rusă aparține grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Este limbă oficială în Rusia, Belarus, Kazakhstan, Republica Kârgâză etc. Geografic, este cea mai răspândită limbă din Eurasia. Totodată, limba rusă este limba nativă cea mai vorbită în Europa, cu 144 de milioane de vorbitori nativi în Rusia, Ucraina și Belarus. Rusa este a opta cea mai vorbită limbă din lume în funcție de numărul vorbitorilor nativi și a șaptea în funcție de numărul total al vorbitorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Data de 6 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru limba rusă, aceasta fiind ziua de naștere a poetului Aleksandr Sergheevici Pușkin, considerat întemeietorul literaturii ruse moderne.

Pușkin s-a născut în anul 1799, la Moscova, într-o familie de nobili. Este unul dintre marii maeștri ai poemului epic-liric și totodată unul dintre cei mai consacrați lirici ai literaturii universale. Ca poet liric, a cultivat elegia, oda, epistola, romanța, valorificând bogăția și frumusețea tradițiilor folclorice ale poporului rus. Dintre poemele sale amintim: ''Ruslan și Ludmila'' (1820), ''Fântâna din Bahcisarai'', ''Rursalka'', ''Frații haiduci'', ''Țiganii'' (1824), poemele istorice-eroice ''Poltava'' (1828) și ''Călărețul de aramă'' (1833).

Proza lui Pușkin cuprinde nuvele, cum ar fi ''Căpitanul de poștă'' (1830), și romane istorice, precum ''Fata căpitanului'' (1836), ce evocă momente din răscoala condusă de Pugaciov. De asemenea, opera lui Pușkin mai cuprinde romane în versuri — ''Evgheni Oneghin'' (1831), precum și tragedii realiste — ''Boris Godunov'' (1825).

Pușkin a fost ucis la 10 februarie 1837, într-un duel provocat, se pare, prin intrigile de la curtea țarului Nicolae I.