După Rusia, Senatul American îl ghidonează pe Președintele Donald Trump și în politica SUA în regiunea Asia-Pacific | PULSUL PLANETEI

După Rusia, Senatul American îl ghidonează pe Președintele Donald Trump și în politica SUA în regiunea Asia-Pacific | PULSUL PLANETEI

Nu numai politica Americii față de Rusia a fost subiectul unui număr de inițiative și legi pentru a îndigui pornirile voluntariste ale noului Președinte Donald Trump.

 Dacă în Senat se încearcă limitarea acțiunilor noului locatar de la Casa Albă de a încerca apropieri de Rusia fără acordul Congresului, iată că abordările de ghidonare a administrației Trump se amplifică.

Astfel, o scrisoare bipartizană adresată de 4 senatori americani, doi republicani -John McCain, Arizona și Marco Rubio, Florida – și doi democrați - Ben Cardin, Maryland și Jack Reed, Rhode Island, a fost dată publicității, aceasta vizând politica SUA față de regiunea Asia-Pacific. Cei patru senatori, extrem de influenți în camera decizională responsabilă de politica Externă, de Securitate și Apărare a SUA, au ținut să-i amintească noului Președinte și administrației sale, dar să dea și un semnal și lumii întregi, care sunt abordările SUA în regiunea Asia-Pacific.

Principalul motiv al scrisorii vizează reafirmarea angajamentului Americii pentru securitatea și prosperitatea regiunii Asia-Pacific. Totul a plecat de la crearea sistemului și ordinii internaționale bazată pe reguli, după cel de-al doilea Război Mondial, bazată pe principiile statului de drept, supremației legii, popoarelor libere, piețelor libere, mărilor deschise și cerurilor deschise precum și pe principiul soluționării pașnice a disputelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei patru semnatari reamintesc că aceste principii și angajamente au schimbat soarta SUA și a Asiei pentru totdeauna în bine prin accesul la resurse care a susținut creșterea economică în ambele părți ale Oceanului, dar și stabilitatea care a ținut războiul departe de regiunea pacifică. Perioada de pace a permis ridicarea a sute de milioane de locuitori ai Asiei din sărăcie și i-a adus la formule de autosuficiență economică.

Pentru că aceste principii și reguli, ca și ordinea globală bazată pe reguli convenite, nu este eternă, părțile au fost de acord să-și apere această bază de cooperare pentru că era în interesul lor național. Mai mult, comportamentul asertiv al Chinei în mările Chinei de Sud și Est dar și amenințarea nucleară din partea Coreii de Nord au constituit puncte de convergență al acțiunii SUA și aliaților săi pacifici. Aceasta nu mai reprezintă o alegere pentru Administrația Trump, mai mult, ca o ramură egală, Congesul cere, prin această scrisoare, întărirea alianțelor tradiționale, adâncirea relațiilor diplomatice și protejarea intereselor tuturor celor implicați în aceste acorduri.

Iar acordul se bazează pe apărarea aliaților atunci când sunt menințați, în timp ce prezența americană înaintată în Asia Pacific securizează și menține interesele naționale pentru salvgardarea mărilor deschise și a comerțului liber. În plus, aliații acoperă o mare parte a costurilor Americii care e prezentă spre a-i apăra: Japonia acoperă mai bine de jumătate din cheltuielile de staționare a trupelor americane în timp de Coreea de Sud plătește pentru 40% din efortul american destinat apărării peninsulei.

În final, scrisoarea bipartizană îi reamintește lui Trump și de componenta economică și comercială a relației. Cinci din primii 10 parteneri comerciali ai SUA se află în Asia și sunt, totodată, destinația unui sfert din exporturile americane. Dincolo de statistică, afacerile americane și angajații de origine americană se află pe toate meridianele asiatice. E momentul angajării, nu al retragerii de aici, mai spune grupul celor patru pentru a atenționa Administrația Trump în privința intereselor naționale americane de menținere a spațiului de liber schimb pacific.