Ecarisajul e paralizat, câinii invadează Hunedoara

Ecarisajul e paralizat, câinii invadează Hunedoara

Blocarea la Curtea de Apel București a legii câinilor vaganbonzi pune pe butuci un proiect unic în țară: acțiunea concomitentă și sincronizată a tuturor primăriilor din județ.

Consiliul Judeţean Hunedoara înfiinţa în 2012 un serviciu special care să încerce să rezolve unitar problema câinilor vagabonzi din toate cele 14 oraşe ale judeţului, dar şi din comune. Din cauză că nu mai poate eutanasia câinii fără stăpân, Serviciul Judeţean pentru Protecţia Animalelor Fără Stăpân (SJPAFS) Hunedoara riscă să rămână fără finanţare. În plus, toate cele opt adăposturi ale sale sunt pline.

În martie anul acesta, imediat după ce legea referitoare la problema gestionării câinilor comunitari a fost publicată în Monitorul Oficial, SJPAFS Hunedoara a început operaţiuni de eutanasiere a câinilor comunitari. Prioritare erau animalele grav bolnave, agresive şi bătrâne. În 23 iulie, însă, o decizie a Curţii de Apel Bucureşti a blocat aplicarea legii şi, implicit, a anulat posibilitatea legală de eutanasiere a câinilor vagabonzi. „Asociația Vier Pfoten a atacat în instanță normele de aplicare ale legii. Unele puncte erau contradictorii cu prevederile legii emise în primăvară. Instanța a decis suspendarea în întregime a normelor de aplicare, nu doar a celor trei puncte invocate de Vier Pfoten, chestiuni care nu se refereau nicicum la eutanasiere. Procesul este în faza de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu are nici acum stabilit un termen pentru prima înfăţişare”, spune directorul executiv al SJPAFS, Adrian Cioran.

Ecarisaj pe butuci

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după ce a avut la dispoziţie o lege, SJPAFS a început să eutanasieze câini fără stăpân. Aproape 900 au fost eutanasiați, conform procedurilor legale, de la 1 aprilie și până la 23 iulie, anul acesta, iar o schimbare s-a văzut pe străzile orașelor hunedorene, dispărând în special câinii agresivi. În condiţiile în care s-ar fi mers în acelaşi ritm, în patru ani problema câinilor vagabonzi ar fi fost rezolvată la nivel de judeţ, după cum spun reprezentanţii serviciului amintit. La cum stau lucrurile acum, SJPAFS va fi nevoit să revină la vechea strategie a sterilizării câinilor și retrimiterii lor în stradă. În această situație, ar dura cel puțin 8 ani până la rezolvarea problemei.

Pe 22 iulie, la ultima Adunare Generală a Acţionarilor asociaţiei care administrează serviciul amintit, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ a declarat că nu e dispus să cheltuiască bani publici pentru o activitate ale cărei rezultate nu sunt vizibile. „Eu sper să nu se ajungă în această situaţie, pentru că ar fi mare păcat. Vorbim de un proiectpilot, unic la nivel naţional, în care avem deja 29 de membri (Consiliul Judeţean şi 28 de primării din judeţ), cu reale şanse de reuşită. Dacă s-ar desfiinţa serviciul acum, peste cinci-şase luni ar trebui reînfiinţat”, declară Adrian Cioran.

Directorul executiv al SJPAFS precizează că serviciul pe care în reprezintă are toate dotările logistice necesare şi 45 de angajaţi. În județul Hunedoara există cel puțin 35.000 de câini fără stăpân.