ECONOMIA ar putea câștiga 10% în următorii ani. VEZI care este metoda

ECONOMIA ar putea câștiga 10% în următorii ani. VEZI care este metoda

Economia gri în România poate fi redusă cu aproximativ 14 miliarde euro, reprezentând circa 10% din PIB, dacă vor fi implementate gradual o serie de măsuri adoptate cu succes în alte țări, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers.

„Pe baza unor analize și ținând cont și de specificul situației României, am selectat un set de măsuri adoptate cu succes în alte țări, care printr-o implementare graduală pe parcursul a 5 ani (având în vedere interdependențele dintre ele și gradul de maturitate a economiei) pot genera o reducere a ponderii economiei gri cu până la 9,9% cumulat în următorii 7 ani, reprezentând aproximativ 14 miliarde euro”, se menționează în studiul PwC. Iată ce măsuri propune compania de consultanță.

Pe de o parte este vorba de limitarea încasărilor zilnice de numerar și a plafonului de casă pentru operațiunile de încasări atât de la persoane fizice cât și de la cele juridice.

O altă metodă ar fi organizarea de loterii fiscale în care cei care trimit un număr minim de bonuri fiscale pot primi premii pe baza unor extrageri aleatorii, dar și obligativitatea utilizării de către toți comercianții a unor case de marcat conectate on-line la sistemele autorităților fiscale (în paralel cu disponibilitatea de POS-uri pentru client).

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, PwC propune raportarea către autoritățile fiscale a plăților electronice de către procesatori astfel încât să poată fi folosite în cadrul inspecțiilor fiscale, întărind astfel capacitatea de control a acestora. PwC subliniază că succesul acestor măsuri depinde de modul de implementare.

Astfel, autoritățile fiscale trebuie să întărească disciplina fiscală prin impunerea unor sancțiuni și penalități substanțiale care să descurajeze inițiativele de eludare a legislației în vigoare și să maximizeze nivelul de conformare al contribuabililor.

În studiu se mai menționează că plafonul plăților în numerar trebuie aliniat cu puterea de cumpărare, analiza altor implementări indicând rezultate foarte bune în cazul în care acesta nu a depășit 20% din venitul mediu anual per capita. De asemenea, la organizarea loteriilor fiscale trebuie ținut cont de numărul și atractivitatea premiilor, frecvența cu care se organizează extragerile, precum și de ușurința cu care se pot transmite bonurile fiscale pentru a fi incluse în loterie.