Economia rusă e în declin accentuat. Cât mai rezistă Putin la putere? „În trei ani situația se va schimba”

Economia rusă e în declin accentuat. Cât mai rezistă Putin la putere? „În trei ani situația se va schimba”

Opoziția rusă vede șansa unei schimbări dramatice la nivel politic în sancțiunile impuse de Occident, care aproape au îngenuncheat economia rusă, în timp ce sondajele de opinie arată că un număr din ce în ce mai mare de ruși și-au pierdut încrederea într-un viitor economic stabil.

„Previziunea mea? În trei ani situația se va schimba”, a declarat Dmitri Stepanov, lider al formațiunii liberale RPR-PARNAS, la o conferință organizată de opoziția rusă la Moscova. „Țara este într-o criză economică și nimeni nu știe cum să o rezolve”, a adăugat el.

Stepanov este convins că efectele economice vor „trezi nemulțumirea populației. Asta va declanșa la rândul său lupte politice care se vor încheia cu o schimbare pașnică de putere”, potrivit unei analize CNN, semnată de Jill Dougherty, fost corespondent la Moscova timp de nouă ani și în prezent expert la Centrul Woodrow Wilson. .

Un sondaj recent efectuat de Institutul VTsIOM, arată că 51 la sută dintre ruși au încredere în viitor, în scădere cu zece puncte comparativ cu un studiu similar făcut în primăvară. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, rămâne însă la o cotă de popularitate uriașă, de circa 82 la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziția rusă crede însă în „furtuna perfectă” care l-au putea da jos pe Putin: prețul în scădere al petrolului, care va avea efecte devastatoare asupra economiei ruse. Nimeni din opoziție nu își dorește însă ca această „furtună perfectă” să se încheie cu o revoltă sângeroasă.

Unul din liderii formațiunii de opoziție RPR-PARNAS, Mihail Kasianov, premier în timpul primului mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, susține că actuala politică promovată de Kremlin „nu va duce nicăieri” și anticipează frământări politice și economice în creștere. „Vrem să forțăm actuala conducere a țării, folosindu-ne de presiunea societății, să își schimbe atitudinea agresivă pe plan internațional și intern și să respecte Constituția”, a declarat el.

Alte voci vorbesc de scenariul unei revolte în cercul de apropiați ai lui Putin. „Nu va pleca de bunăvoie. Cineva va trebui să îl ajute. Și o vor face imediat ce gradul de frustrare va atinge cote mari. Sunt și ei ruși (apropiații) așa ca răbdarea lor e de durată. Dar într-o bună zi vor ceda. Nu știm încă ce anume îi va face să cedeze”, a declarat un alt lider al mișcării liberale, sub protecția anominatului.

Care e însă situația economică în Rusia? În primul rând, rubla se devalorizează de la zi la zi. Acum câteva săptămâni, 300 de ruble valorau zece dolari, acum doar jumătate. Prețurile au crescut în media cu opt procente, comparativ cu un an în urmă. Inflația crește în cel mai accelerat ritm înregistrat în ultimii trei ani. Ziarul Kommersant scrie că și prețul pâinii va crește cu până la zece la sută în viitorul apropiat. Vânzătorii en-gros vor acum să schimbe prețul la fiecare săptămână și nu la 45 de zile cum e legea acum.

Rușii din clasa de mijloc, mai ales cei care au trăit haosul economic din anii ’90, încep să își facă reserve de sare, macaroane, făină și alte produse de bază. Mulți cumpără acum tot ce pot cumpăra, convinși că Anul Nou va aduce prețuri și mai mari. În supermarketuri, produsele occidentale, brânzeturi, salamuri, pește, lipsesc cu desăvârșire.