Edilul Craiovei, reținut pentru corupție. Olguţa Vasilescu a primit „brăţări” din colecţia DNA

Edilul Craiovei, reținut pentru corupție. Olguţa Vasilescu a primit „brăţări” din colecţia DNA

Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută, ieri, de procurorii anticorupţie şi va fi prezentată astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Lia Olguţa Vasilescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 13.00 şi a ieşit cu „brăţări” câteva ore mai târziu, într-un dosar în care este acuzată de luare de mită, folosirea autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi spălare de bani.

Potrivit DNA, Olguţa Vasilescu le-a cerut mai multor oameni de afaceri craioveni să-i sponsorizeze campania electorală. „„Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei”, arată procurorii.

Sponsorizări impuse

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi ani mai târziu, Lia Olguţa Vasilescu ar fi primit mită printr-un ONG, de la nişte oameni de afaceri, peste 500.000 de lei pentru îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile ei de serviciu. „Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova”, susţin procurorii în comunicat.

Procurorii au mai dispus măsura controlului judiciar față de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unui ONG, pentru complicitate la luare de mită

Avocatul edilului Craiovei, Radu Marinescu, a declarat că denunţurile în dosar au fost făcute de trei oameni de afaceri, că el nu crede că acuzaţiile de luare de mită se susţin şi că Olguţa Vasilescu nu şi-ar fi exercitat influenţa asupra acestora pentru a obţine sponsorizări. EVZ a aflat pe surse că împotriva Olguţei Vasilescu ar fi scris „epistole” la DNA peste 12 denunţători, în mai multe dosare aflate în instrumentare.

Cine sunt denunţătorii

Unul dintre denunţători ar fi patronul firmei Polystart SRL , Cristian Dobre, firmă care avea contract cu Primăria pentru lucrări la faţadele unor imobile. Al doilea denunţător ar fi, potrivit surselor noastre, Liviu Cioană, patronul Mitliv SRL, care în tandem cu firma lui Dobre se ocupă de reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Un al treilea denunţător în cauză ar fi finanţatorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova Mihai Rotaru. Potrivit surselor citate, firmele lui Cristian Dobre şi Liviu Cioană au fost vizate de anchete ale DNA.

Firme vizate de DNA

În 27 noiembrie 2014, procurorii DNA au descins la Primăria Craiova şi la sediile a cinci firme în cadrul unei anchete privind fraude cu fonduri europene. Atunci a apărut numele directorului executiv al Polystart, Luis Guilherme Gomes de Almeida, care ar fi corupt funcţionari din primărie şi ar fi desfăşurat acţiuni în direcţia fraudării fondurilor europene angajate în execuţia proiectului „Craiova-Water Park”, prin înregistrarea în situaţiile de plată aferente cererilor de rambursare a unor lucrări/ servicii fictive.

Cu o lună mai devreme, firma Mitliv SRL intra în vizorul procurorilor DNA, pentru evaziune fiscală. „În perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări şi achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei”, arătau procurorii DNA.

Şi Mihai Rotaru are mari probleme cu DNA şi tot interesul să-şi „îndulcească” situaţia juridică formulând un denunţ. El a fost reţinut la sfârşitul lunii noiembrie 2015 pentru că ar fi obţinut despăgubiri uriaşe pentru un teren – de peste 100 de milioane de lei – de la ANRP. Acesta ar fi obţinut banii de la Autoritatea condusă de Crinuţa Dumitrean în doar şase luni de la cumpărarea drepturilor litigioase asupra imobilului.

Bregovici, adus pe banii firmelor

Costurile concertului susţinut de Goran Bregovici în campania electorală din 2012 a Liei Olguţa Vasilescu pentru funcţia de primar al Craiovei, inclusiv cheltuielile pentru deplasarea artistului, au fost plătite de reprezentantul unei societăţi comerciale care era interesată în obţinerea unor contracte cu administraţia locală, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Conform aceloraşi surse, campania electorală din 2012 a fost susţinută cu materiale publicitare achitate de firme ai căror reprezentanţi au ţinut cont de influenţa pe care Lia Olguţa Vasilescu, la acea vreme senator PSD şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene din Dolj, ar fi putut-o exercita la nivel central sau local în legătură cu diferite contracte cu Primăria Craiova.