Editorial New Europe: Anticorupția în România: Cauză sau Cruciadă?

Editorial New Europe: Anticorupția în România: Cauză sau Cruciadă?

După o întreagă lună de alegații și afirmații, sugerând că procurorii anticorupție din România fabricau dovezi și inventau acuzații împotriva politicienilor și oamenilor de afaceri, un nou scandal a explodat în presa românească.

Fostul membru al Parlamentului din România, Sebastian Ghiță, un om din interiorul sistemului și fost secretar general în Comisia parlamentară de control a SRI din, a făcut mai multe interviuri cu presa pentru a discuta mecanismele și interesele despre care el spune că ar lega-o pe șefa unității anticorupție a României (DNA), Laura Codruța Kovesi, de generali ai serviciilor secrete și de politicieni din diferite partide.

 

Ghiță a fost investigat de DNA pentru dare de mită și spălare de bani în România și, de atunci, a acuzat Direcția Națională Anticorupție de fabricarea dosarelor cu ajutorul Serviciului Român de Informații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă este corectă, informația oferită și dezvăluirile făcute de Ghiță sugerează că Kovesi a avut susținerea serviciilor secrete din România și a permis implicarea acestor servicii secrete în actul de justiție. În același timp, au fost făcute acuzații privind interesele economice și politice ale generalilor serviciului de informații, despre care el a spus că erau protejați de Kovesi.

Ghiță a vorbit despre „întâlniri informale” la care și el a participat, în timpul cărora Kovesi și mai mulți generali au decis ținte politice care trebuiau să fie înlăturate prin a face acuzații false. Fostul premier Victor Ponta, fostul președinte Traian Băsescu și fostul director al SRI George Maior au confirmat aceste informații prin publicații sau audieri în Parlamentul României.

Mai mulți membri ai actualului sau fostului parlament, cum ar fi Vlad Cosma, Daniel Savu, Andreea Cosma, Andrei Volosevich și fostul prim-ministru Victor Ponta au adus dovezi ale ilegalităților comise de procurorii DNA.

Această poveste, oricât de bizară, a scos la iveală mai multe înregistrări care ar putea fi văzute sau auzite de procurorii anticorupție; acestea au fost difuzate de mass-media din România. Inspecția Judiciară investighează acum dacă procurorii șantajează martori, crează dovezi false, plantează dovezi în mașinile unor cetățeni sau aduc acuzații de corupție politicienilor.

Reacția lui Kovesi a fost de a-i apăra pe acești procurori și presupusele lor practici ilegale. Ghiță susține că Kovesi a orchestrat aceste practici, inclusiv falsificarea dovezilor.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris un raport prin care cerea revocarea lui Kovesi din funcția de procuror-șef a al DNA: Raportul conține 20 de acuzații de activitatea managerială a șefei DNA, dar și referințe care sugerează falsificarea dovezilor în dosarele împotriva lui Ghiță.

Printre cele mai grave acuzații, ministrul enumeră încălcări ale Constituției, atacarea judecătorilor Curții Constituționale și încălcarea principiului separării puterilor în stat. Președintele de centru-dreapta al României, Klaus Iohannis, a apărat-o pe Kovesi în timpul acestor întâmplări, spunând, la mijlocul lunii februarie, că nu vedea „niciun motiv, la acest moment, de a o revoca pe șefa DNA din funcție”. Kovesi susține că ea a „respectat legea întotdeauna”.