Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. Cu tributul pentru lingușirile lui Gâdea, Ponta îmbunătățea situația a mii de bolnavi de cancer

14-04/mircea-marian-editorial-465x390-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 3560 Vizualizari

Două fapte seci. Prima: șapte bolnavi de cancer au câștigat în instanță dreptul la medicamente compensate 100%, iar premierul Victor Ponta a anunțat că va face recurs împotriva acestei sentințe.

Notă: Ponta minte când spune că este obligat de Curtea de Conturi să facă recurs. Putea cere modificarea listei de medicamente compensate și punerea ei în acord cu decizia magistraților. Deocamdată, ministrul Bănicioiu anunță introducerea pe lista de terapii a „17 molecule orfane”, dar recursul împotriva bolnavilor își urmează calea. A doua faptă: o analiză publicată de Forbes România arată că așa-numita „ordonanță Voiculescu”, emisă în primăvara anului 2013, a adus profit numai trustului Intact și a lăsat bugetul de stat fără o bază de impozitare de peste cinci milioane de euro – banii pierduți de agențiile de publicitate, direct afectate de această ordonanță.

Știu că pare o afirmație cinică și populistă, dar cred că putem spune că premierul Victor Ponta și-a plătit aparițiile propagandistice la Antena 3 cu bani cu care, printre altele, putea înbunătăți situația a mii de bolnavi de cancer. În medie, tratamentul anual al unui bolnav de cancer costă circa 2.500 de euro, deci putem face un calcul simplist – dar marea problemă este accesul dificil la radioterapie. Sunt 60.000 de bolnavi care ar avea o șansă, dar care au probleme cu accesul la acest tratament elementar. În România, au mai rămas doar 50 de medici specializați în radioterapie oncologică, față de 100, în 1989. Guvernul se face că nu vede aceste probleme, pur și simplu ele nu există pe agenda unui Executiv pentru care nu există decât campania prezidențială a premierului.

O remarcă: poate vă mai aduceți aminte ce circ a făcut Gâdea în primăvara lui 2012 pentru că bolnavii de cancer nu mai primeau morfină. Un gest de indignare justificat, atâta vreme cât în spate nu există o motivare pur politică și dacă acționezi cu aceeași măsură în toate situațiile. S-a văzut din primăvara lui 2013, când au apărut primele semne ale unei crize de citostatice, că Antena 3 nu acționează decât la ordin. Un medic din Târgu Mureș a atras atenția asupra situației, dar trustul Intact pur și simplu a ignorat toate informațiile pe acest subiect. La fel și acum, subiectul a dispărut din prime-time-ul Antenei 3. Nici vorbă ca, eventual, Gâdea să-i vorbească lui Victor Ponta în aceeași termeni în care i s–a adresat lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS, în 2012: „Sunteți un nesimțit! (...) Sunteți un dobitoc!”.

În toată această poveste, după opinia mea, cel mai cinic, cel mai murdar comportament, nu este cel al lui Ponta, care își cumpără liniștea la Antena 3. El se uită doar la voturi, iar cu 100.000 de bolnavi de cancer nu alegi nici un senator, darămite un președinte. Nici de la Voiculescu nu aveam nici un fel de așteptări: un securist care toată viața lui a făcut rău acestei țări, fie că a slujit regimul ceaușist, fie că și-a îmbogățit familia. Șocant este însă fanatismul lui Gâdea și Badea în apărarea mizeriilor patronului lor. Viteza cu care s-au transformat din adversarii lui Ponta în lingăii acestuia. Singurul bolnav de cancer care mai contează pentru Antena 3 este baronul Nicușor Constantinescu, în apărarea căruia nu precupețesc nici un efort, nici o minciună. Tristă transformare: din apărătorii drepturilor pacienților, să ajungi avocatul unui baron corupt, care a șters-o în SUA.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro