EDITORIALUL EVZ. Isărescu poate opri dezastrul din economie

EDITORIALUL EVZ. Isărescu poate opri dezastrul din economie

Mugur Isărescu este probabil omul cel mai potrivit să dezamorseze bombele cu ceas lăsate în urmă de guvernul Ponta. Țara a intrat în recesiune tehnică, dezastrul din absorbția fondurilor europene a depășit orice imaginație, investițiile sunt la pământ, capitalul străin care intră în țară este în reducere față de 2013. În 2015, guvernul va trebui să gestioneze un buget care va include, automat, reducerea CAS-ului, majorarea cheltuielilor pentru apărare și încadrarea în ținta de deficit conventă cu Uninea Europeană - celebrul MTO, Medium Term Objective. Istoria arată că Mugur Isărescu nu a făcut compromisuri cu stabilitatea financiară a țării, în consecință el este persoana care, probabil, ar urmări cu cea mai mare forță respectarea angajamentelor din cadrul Tratatului Fiscal.

Cel mai mare semn de întrebare pe care-l am față de o revenire a lui Isărescu la Palatul Victoria este legat de capacitatea sa de a controla o majoritate parlamentară - indiferent care va fi aceasta. În 2000, când era susținut de coaliția dominată de PNȚCD, PD și PNL, el a fost nevoit să emită sute de ordonanțe de urgență pentru a putea guverna. Acum, în eventualitatea în care Ponta va ajunge la Cotroceni și-i va lăsa guvernul pe mână, guvernatorul BNR ar trebui să gestioneze o majoritate parlamentară nereformistă și anti-justiție. Cum va reuși guvernatorul BNR să stopeze ofensiva Parlamentului împotriva statului de drept? Ce va face Mugur Isărescu în fața presiunii financiare din teritoriu? Vă mai amintiți că acesta a fost primul test pe care l-a picat Mihai Răzvan Ungureanu.

Citiţi mai multe:

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Mugur Isărescu, premierul pentru situații de urgență

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial, a transmis „pe surse” că refuză să intre în acest joc, dar, după două săptămâni, partidele aflate la guvernare l-au strunit și l-au obligat să distribuie bani către primari. Acum, PSD este mai mult ca niciodată un partid de baroni, obișnuiți să șantajeze guvernul central pentru a primi câte ceva. La proxima rectificare bugetară, Ponta le va face cadou circa două miliarde de lei. După ce baronii au fost obișnuiți cu astfel de pomeni, am îndoieli că guvernatorul Băncii Naționale va reuși să reziste presiunilor.

Ceea ce aștept de la Isărescu este să ofere un proiect de țară: aderarea la zona euro. Ar fi o ieșire din scenă potrivită pentru guvernatorul BNR.