EDITORIALUL EVZ. Legea amnistiei va fi adoptată. Este doar o chestiune de timp

EDITORIALUL EVZ. Legea amnistiei va fi adoptată. Este doar o chestiune de timp

Nu cred că trebuie să mai avem iluzii: acest Parlament va adopta legea amnistiei, indiferent cine va ajunge președintele României. Dacă era altfel, ar fi respins-o de mult. Discuția dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova arată că discuția despre legea amnistiei este de mare actualitate în PSD. Nu atât pentru că liderii acestui partid plâng de mila celor care au ajuns deja la pușcărie, ci pentru că mulți din acest partid se așteaptă să ajungă acolo.

Mai trebuie precizat un lucru: legea va fi adoptată indiferent cine va ajunge la Palatul Cotroceni. De la bun început, acesta a fost un proiect al majorității parlamentarilor. S-a întâmplat însă ca, în decembrie 2013, Crin Antonescu să-și dea seama că este ultima lui șansă să se desprindă de PSD și, în consecință, a blocat adoptarea sa pe șest, în Camera Deputaților. PNL achiesase, până la acel moment, la toate proiectele PSD îndreptate împotriva statului de drept. Parlamentarii și demnitarii PNL au beneficiat din plin de scutul imunității – de exemplu, Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu – prin complicitatea cu PSD. Sorin Roșca Stănescu și Tudor Chiuariu erau prezenți seară de seară la Antena 3 pentru a explica faptul că DNA și ANI sunt instrumentele diktatorului Băsescu. Pe scurt, PNL a fost cot la cot cu PSD-ul în atacurile împotriva Justiției. PDL, încă ușor sub influența lui Traian Băsescu, s-a ținut deoparte dar, în 2012, pe șest, doi lideri ai partidului au semnat o inițiativă prin care parlamentarii erau scoși de sub controlul Agenției de Integritate. Și PDL, și PNL, i-au protejat pe oamenii lor declarați incompatibili de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma unor procese cu ANI, vorbesc despre democrat-liberalul Ștefan Stoica și liberalul Akos Mora. Ce vreau să arăt este că aproape toți parlamentarii, indiferent de partid, sunt sătui de lupta cu corupția. Oamenii nu vor la pușcărie. Fie că va fi Ponta la Cotroceni, fie că va fi altcineva, deputații vor vota legea amnistiei.

Scenariul cel mai bun ar fi ca viitorul președinte al României să încerce să o blocheze, prin retrimiterea la Parlament și contestarea la Curtea Constituțională. Victor Ponta cu siguranță nu va face acest lucru, iar în cazul lui Iohannis am mari semne de întrebare. Știu că ACL-ul a cerut respingerea legii amnistiei și a făcut o temă de campanie din acest subiect, dar îmi păstrez o rezervă legată de atitudinea unor lideri liberali față de acest proiect, după ce se termină cu alegerile. Relația PNL cu Justiția pare a fi mai degrabă una oportunistă: PSD are probleme cu DNA-ul, deci această instituție este bună. Când erau liberalii chemați la sediul direcției anticorupție, curgeau acuzațiile la adresa lui Kovesi și Traian Băsescu. În plus, nu înțeleg cum este posibil ca un personaj condamnat pentru corupție, Tudor Chiuariu, să fie menținut în comisia juridică a Senatului, acolo unde se votează legile care reglementează activitatea DNA-ului și se avizează solicitările de arestare sau de începere a urmăririi penale. Un partid cu niște minime criterii de integritate i-ar fi dat afară din structurile sale pe parlamentarii condamnați definitiv – deputatul Robert Thuma și senatorul Tudor Chiuariu – precum și pe cei care au abuzat de imunitatea parlamentară, pentru a scăpa de Justiție – vorbesc de Varujan Vosganian și Akos Mora.

Nu-mi dau seama ce se poate face atunci când cea mai importantă instituție a unui regim democratic, Parlamentul, sfidează alegătorii. Singura soluție pe care o întrevăd este un protest puternic al societății civile. Automat, îți vine însă în minte întrebarea: care societate civilă? Colonelul Dogaru?

Ne puteți urmări și pe Google News