EDITORIALUL EVZ. Matematica simplă, care dă fiori șmecherilor din politică

EDITORIALUL EVZ. Matematica simplă, care dă fiori șmecherilor din politică

Șmecherii care pot controla mase mari de electorat, prin structurile de partid, își freacă liniștiți mâinile. Sondajele de opinie indică faptul că sunt betonați pe poziții, departe de alți contracandidați și asta îi ajută să-și facă jocurile mai departe. Pare că nimic nu-i clintește din procentele partidelor, orice ar face. Orice potlogărie s-ar afla despre candidații lor, mașinăria de partid îi ține sus în sondaje.

 E un mecanism electoral care funcționează eficient cât timp publicul neînregimentat politic, în special majoritatea tăcută și tot mai scârbită de politică, își pierde încrederea în forța de schimbare impusă prin vot. Suntem în fața unui paradox. Cu cât sunt mai mulți alegători scârbiți de șmecherii din politică, cu atât devin mai puternici cei mai ticăloși dintre șmecheri, pentru că înregimentații lor politici formează un procent tot mai mare în rezultatul alegerilor. Ultimul sondaj de opinie INSCOP ne indică faptul că puțin peste jumătate din electorat consideră necesar să meargă la vot. Cei înregimentați politic sunt cei mai disciplinați. Cel mai mare partid, cu cel mai puternic candidat, poate controla aproximativ 4,5 milioane de voturi. Cu acest număr de voturi a putut să construiască majoritatea aproape sovietică prin care controlează acum procesul legislativ. Matematica simplă, care dă fiori șmecherilor din politică, ne arată că acest număr de voturi poate însemna majoritate, daca jumătate dintre alegători nu vin la vot, sau poate însemna mai puțin de o treime, daca s-ar prezenta la vot cei mai mulți dintre alegători.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat cel mai important document din procedura pentru alegerile prezidențiale din acest an. Este vorba de numărul total al cetățenilor români cu drept de vot. Vorbim de 18.313.698 de alegători. Matematica simplă ne arată ce valoare ar mai avea masele de manevră ale marilor partide dacă s-ar prezenta la vot toți acești alegători și ar sancționa astfel pe cei care i-au dezamăgit.

S-a format, în special pe internet, o mișcare a nemulțumiților care promovează absenteismul la vot ca pedeapsă pentru clasa politică. Este cea mai perversă mișcare susținută în favoarea marilor actori de pe scena politică pentru că fiecare vot neexprimat este, de fapt, un vot în favoarea celui care se fudulește acum cu cea mai bună poziție în sondaje. Singurul efect practic și pragmatic al „grevei electoratului” este creșterea procentelor pe care le obțin șmecherii la numărătoarea finală, pentru că ei vor putea să-și scoata la vot membrii de partid, indiferent ce fac cei care sunt scârbiți de atitudinea lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât timp statul e cel mai mare angajator din țară și oferă acces la cele mai bogate resurse, șmecherii vor avea cu ce să-și alimenteze mașinăria de vot și să-și consolideze poziția, dacă cei pe care nu îi pot cumpăra sau controla refuză să mai voteze. Așadar, matematica simplă și argumente de bun-simț ne arată că o prezență masivă la vot poate da peste cap toate calculele pe care le fac acum șmecherii, cu nasul în sondajele de opinie.

La 25 de ani de la Revoluția din 1989, românii pot produce o nouă revoluție prin vot, dacă vor merge masiv să voteze la finele acestei săptămâni și strică toate calculele pe care leau făcut deja satisfăcuți cei care controlează cele mai mari partide politice. Partidele care au oferit cei mai mulți corupți, prin care s-au dat cele mai mari tunuri, care au dezamăgit cel mai mult publicul.