EDITORIALUL EVZ. Mega-dosarul Microsoft, consecințele asupra campaniei prezidențiale

EDITORIALUL EVZ. Mega-dosarul Microsoft, consecințele asupra campaniei prezidențiale

Dosarul ”Microsoft”, aflat în plină derulare în aceste zile, va avea, fără îndoială, consecințe importante asupra campaniei prezidențiale. Mulți politicieni vor avea de dat explicații. Se vorbește chiar de politicieni înscriși în cursa prezidențială. Cu siguranță, ce se întâmplă zilele astea în Justiția românească va avea consecințe politice importante, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și, cine știe, poate pe termen lung:

 1. Descinderile politicienilor la sediul DNA, posibilele arestări în acest dosar vor acapara, în mare parte, campania electorală. La fel ca în 2004 și 2009, anticorupția va fi una din principalele teme ale campaniei. Poate cea mai importantă. Dacă nu cumva va fi acoperită de tema prezidențiabilului- presupus ofițer acoperit. În aceste condiții, multor candidați le va fi foarte greu săși transmită mesajele pe alte domenii decât Justiția. Ele nu se vor auzi din cauza zgomotului provocat de cătușe. Pentru candidații cu un electorat educat va fi un handicap. Alegătorii lor nu vor afla ce planuri au în domenii domenii importante, precum politica externă, reforma instituțională, siguranță națională etc.

2. Asupra PSD efectul va fi neapărat negativ, dar și pozitiv. Va fi negativ pentru că acest dosar destabilizează partidul, în preajma campaniei electorale. Ce vedem zilele astea e doar capul caracatiței. Cine știe până unde s-or fi întins tentaculele caracatiței Microsoft. Numărul mare de demnitari prinși în această afacere, teama că s-ar putea ajunge la ei va tensiona lucrurile în PSD. Înainte de campanie acest lucru ar putea destabiliza mașinăria de vot. În cele din urmă, este foarte posibil ca partidul să se strângă în jurul lui Ponta. Baronii vor trage pentru ca acesta să ajungă președinte, în speranța că, după alegeri, vor reuși să pună botniță instituțiilor anticorupție: ANI, DNA, ÎCCJ. Baronii, parlamentarii sunt direct interesați să scape de cele 33 de dosare de incompatibilitate, aflate în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru care ANI a cerut termene cât mai grabnic. În planul imaginii publice, PSD și prezidențiabilul Victor Ponta nu riscă prea mult. Electoratul lor trăiește în paradigma războiului cu dictatorul Traian Băsescu. Nu contează că Dosarul Microsoft nu poate fi bănuit ca fiind un dosar politic, din moment ce ancheta a fost începută de FBI, după cum a precizat și fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu. Ei vor crede, în continuare, că e mâna lui Băsescu.

3. Dezbaterea despre demnitarii incompatibili îl poate afecta pe Klaus Iohannis, candidatul ACL în alegerile prezidențiale, el însuși cu o situație incertă. ÎCCJ a acceptat, de principiu, recursul cerut de ANI în dosarul său de incompatibilitate. În perioada următoare vor curge termenele în acest dosar, prilej pentru mass media să dezbată intens. O parte din electoratul lui Klaus Iohannis este atent la tema Justiției, iar acesta ar putea fi deranjat de acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Președintele Traian Băsescu va avea de câștigat. Ca susținător al luptei anticorupție, șeful statului își va consolida această imagine. Rolul președintelui în campania electorală va fi foarte important. Mesajele pe care le va da vor avea consistență. Va fi, din nou, cel mai credibil adversar al PSD. Loviturile sale își vor atinge ținta. Singurul lucru care poate dăuna demersurilor președintelui este faptul că PMP are doi reprezentanți prinși în Dosarul „Microsoft”: Valerian Vreme și Daniel Funeriu. Prezența lui Funeriu în dosar este o surpriză, el fiind un politician cu o imagine bună: reformator, onest, educat. De aceea, efectele asupra PMP sunt greu de cuantificat. Deocamdată.