EDITORIALUL EVZ. Ponta ar trebui să demisioneze. Știu, obrăznicia îl va salva din nou

EDITORIALUL EVZ. Ponta ar trebui să demisioneze. Știu, obrăznicia îl va salva din nou

Nu sunt genul de jurnalist care să le spună politicienilor ce trebuie să facă și nici nu obișnuiesc să cer demisii.

Însă cazul baronului de Mehedinți care, cu complicitatea primului-ministru, dorea să-și pună oamenii în Poliție și în Parchetul General este, după opinia mea, cel mai grav caz de corupție în care este implicat Victor Ponta. Mai grav decât plagiatul, o formă de furt intelectual, dar pe care a reușit să-l îngroape, cu complicitatea instituțiilor subordonate, iar societatea românească pare extrem de înțelegătoare cu astfel de situații.

Dacă Duicu venea la Palatul Victoria să negocieze funcții politice – poziții de ministru sau de secretar de stat – era acceptabil. Însă ceea ce a făcut Ponta a fost să intervină brutal într-o structură semimilitarizată, care se ocupă de impunerea legii. Pe Ponea îl promova adjunct al șefului direcției de ordine publică – fără absolut nici o evaluare profesională, unicul criteriu fiind că era susținut de președintele CJ Mehedinți. În plus, soția lui Ponea urma să fie adusă în Parchetul General – condus de Teodor Nițu, acest efect pervers al coabitării – după ce nu reușise să o plaseze în DNA. Tot acest trafic de influență se petrecea în cabinetul premierului României.

Cât de putredă este mentalitatea din creierul lui Ponta se vede din declarația dată celor de la Hotnews: „Sunt premier, poliția e la Guvern”. Minte, nu-mi vine să cred că nu știe. Legal, polițiștii sunt funcționari publici cu statut special, promovarea lor ar trebui să fie reglementată de niște criterii clare. Îmi cer scuze dacă sună a lozincă, dar, în fapt, poliția ar trebui să fie – ca și Guvernul României – în slujba cetățenilor, nu a lui Victor Ponta. Cel puțin, așa se întâmplă într-un stat democratic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este al doilea caz, în acest an, în care numele premierului este implicat într-un scandal major de corupție. În februarie, Ponta și deputații PSD l-au apărat pe fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu, blocând ancheta DNA. Firesc, de vreme ce firul ar fi dus direct la premier – el este cel care a semnat ordonanța dată cu dedicație pentru rezolvarea conflictelor dintre clanurile din PNL.

Înțelegem astfel mai bine de ce asaltul PSD împotriva statului de drept nu se va opri până când nu va reuși să îngenuncheze și DNA și ANI. Alegerile din Ungaria, unde o formațiune populistă și coruptă a câștigat scrutinul, sfidând ostilitatea Bruxellesului, pot fi o încurajare și un exemplu pentru liderii social-democrați din România. Se poate! Cred că singura problemă care se pune este dacă PSD își va duce asaltul final înainte sau după prezidențiale. Personal, aș spune că va aștepta până după prezidențiale, când va da drumul la legea amnistiei, va modifica legea ANI și va începe să infiltreze SRI și DNA cu personaje de tipul celor din familia Ponea. Poate pare paradoxal, dar așa pot fi mobilizați baronii locali, care vor ști că doar dacă Ponta ajunge la Cotroceni au șanse să scape de Justiție.

Cât despre demisia lui Ponta, bineînțeles că nu se va întâmpla așa ceva. Are o forță mediatică extraordinară, va băga totul sub preș și nici măcar nu va pierde voturi. Așa s-a întâmplat și în vara lui 2012, când scandalul plagiatului nu l-a clintit. Este posibil ca și acum să se întâmple același lucru: anchetele DNA să aibă efectul de a mobiliza electoratul pesedist, convins că partidul favorit este victima manevrelor lui Băsescu. Mă îndoiesc însă că, în 2014, Ponta va scăpa de DNA. Nici nu vreau să mă gândesc la perspectiva ca, în 2015, România să aibă un președinte trimis în judecată pentru corupție.