EDITORIALUL EVZ. Un guvern pentru liniștea lor

EDITORIALUL EVZ. Un guvern pentru liniștea lor

La ora la care scriam acest editorial, mass media relatau că negocierile pentru formarea noului guvern PSD-UNPR- PLR-PC erau în toi. Informațiile se schimbau de la o oră la alta, Liviu Dragnea „pierdea” funcția de vicepremier, Daniel Constantin renunța la ea, Gabriel Oprea devenea singurul adjunct al lui Victor Ponta. Apăreau și dispăreau nume noi de miniștri.

 În realitate, în culisele politicii, negocierile pentru noul guvern se încheiaseră de mai multă vreme. Așa se întâmplă de fiecare dată. Politicienii negociază, se înțeleg, apoi joacă o piesă pentru opinia publică, dar și pentru trepădușii de la ei din partide (unii dintre ei sunt parlamentari ce trebuie să voteze noul executiv). Lor trebuie să li se lase impresia că negocierile au fost dure, că fiecare a făcut tot ce i-a stat în putință să obțină cât mai mult, că, deși a fost greu, s-a terminat cu bine, pentru că mai mult nu se putea realiza.

Un guvern precum Cabinetul Ponta IV nu se definitivează cu o zi înainte de votul de învestire în Parlament. Trebuie negociat din timp, cu mare atenție, pentru a nu se scufunda la primul strănut al opoziției. Lucru care s-a și întâmplat. S-au dus vremurile când USL avea 70% în Parlament. Noul USL este susținut de o majoritate la limită. De aceea, este nevoie ca noua formulă guvernamentală să împace pe toată lumea, pentru a fi stabilă.

S-a ajuns la o variantă optimă. Din perspectiva intereselor politicienilor, nu a cetățenilor, desigur. Românii au, din nou, de pierdut, pentru că rămân în guvern, personaje care n-au demonstrat mai nimic până acum. Acest subiect necesită o analiză separată. „Important” este că Victor Ponta s-a înțeles cu Liviu Dragnea: primul ia Guvernul, al doilea va deveni șeful PSD în martie. Asta după ce i-au exclus pe Mircea Geoană și Dan Șova, cei care le puteau încurca planurile printr-o candidatură la șefia PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dragnea speră că îi va lua și guvernul lui Ponta după ce va ajunge șef la partid. Ponta știe asta și a reușit să-și întărească poziția la Palatul Victoria. A cerut o singură poziție de vicepremier pentru Gabriel Oprea, nașul copilului său. Omul său de încredere. Oprea știe că rolul UNPR este mai important în noua configurație politică, decât pe vremea vechiului USL. De aceea i se pare firesc să fie singurul vicepremier. Cu câteva zile în urmă, l-a ajutat pe Ponta în negocierile cu Dragnea, anunțând că singurul premier pe care UNPR îl susține este...Victor Ponta.

Liviu Dragnea a acceptat să nu mai fie vicepremier, interesul său fiind să se concentreze pe președinția PSD. Vrea să fie un lider puternic, nu vrea să depindă prea mult de baronii locali. Vrea să-i dividă și să-i stăpânească. De aceea susține limitarea la două mandate de președinte de consiliu județean și separarea acestei funcții de cea de lider de filială județeană.

Pentru Liviu Dragnea, șefia PSD este mult mai profitabilă. Partidul poate fi un scut eficient împotriva procurorilor, mai ales că ieri am aflat, din dezvăluirile jurnalistului Robert Turcescu, că problemele sale penale s-au înmulțit. În PSD se vor găsi, cu siguranță, mulți dispuși să pună umărul pentru anihilarea procurorilor. Mă aștept să se încerce chiar anihilarea DNA și a Laurei Codruța Kovesi, singurul procuror-șef rămas să lupte cu corupții. Alina Bica, ex- DIICOT, este în arest preventiv, iar Tiberiu Nițu, șeful Parchetului General, pune piedici DNA. Nu mă poate convinge nimeni că tăierea bugetului DNA nu s-a produs cu asentimentul lui Tiberiu Nițu și a decidenților politici. Vom trăi și vom vedea.