Editorialul lui Vladimir Putin publicat de una din cele mai prestigioase ziare italiene uimește întreaga Europă

Editorialul lui Vladimir Putin publicat de una din cele mai prestigioase ziare italiene uimește întreaga Europă

După ce a deplâns moartea lui Fidel Castro, ”prietenul adevărat și loial al Rusiei”, Vladimir Putin a debutat în ziarul italian La Stampa cu un editorial intitulat "E timpul să se aibă încredere în Rusia şi să facem comun contra terorismului".

"Povara neîncrederii reciproce limitează capacitatea noastră de a găsi răspunsuri eficiente la provocările şi ameninţările concrete cu care care lumea se confruntă astăzi.

Nu vedem în acţiunile unora dintre partenerii noştri intenţia de a rezolva cu adevărat probleme internaţionale. Anumite structuri construite în perioada Războiului Rece şi care în mod evident sunt deja perimate, cum este şi NATO, nu s-au adaptat în mod real noilor condiţii, în pofida tuturor discuţiilor privind necesitatea de adaptare la acestea. Mai mult, se încearcă transformarea unui asemenea mecanism important de asigurare a securităţii paneuropene şi transatlantice precum OSCE într-un instrument care să deservească interesele politice externe ale unora. Drept rezultat, acest instrument lucrează în gol.

De asemenea, în mod continuu se reproduce clişeul ameninţării imaginare şi fictive, precum infamă "ameninţarea militară rusă". De fapt este o afacere importantă prin care se măresc bugetele pentru sectoarele militare ale ţărilor, aliaţii servesc interesele unei singure super puteri, se extinde NATO, se măreşte infrastructură Alianţei, se amplasează baze militare şi armament nou în apropierea granițelor noastre. Evident este convenabil să te prezinţi că apărător al civilizaţiei împotriva a cine ştie ce barbari noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar adevărul este că Rusia nu are nicio intenţie de a atacă pe nimeni. Numai Europa are 300 de milioane de locuitori. Suma populaţiei din ţările membre ale NATO cu SUA este de 600 de milioane, probabil. Rusia are doar 146 de milioane de locuitori. Este pur şi simplu ridicol să vorbim despre asta. Dar această idee continuă să fie exploatată pentru anumite scopuri politice.

 O altă problema imaginară este aceea a isteriei - nu poate fi numită altfel - care s-a dezvoltat în SUA în ceea ce priveşte influenţă pe care Rusia ar avea-o în alegerile prezidenţiale. Din câte se pare Statele Unite au alte probleme reale şi urgenţe: de la datoria publică uriaşă la creştrea tragediilor marcate de folosirea armelor de foc. la intervenţiile violente, abuzive ale poliţie. Dar, e mai simplu că în loc să acţionezi asupra cauzelor şi a posibilelor soluţii să distragi atenţia oamenilor cu aşa-zişi hackeri, spioni şi agenţi de influenţă ruşi. Oare crede cineva că Rusia poate influenţă opţiunea poporului american în vreun fel? Este cumva America o republica bananieră? America este o mare putere.

Vedem toţi ce se întâmplă în Afganistan, Iraq, Libia şi în multe alte ţări. Mă întreb: unde sunt rezultatele luptei contra terorismului şi a extremismului? ... Ne aducem cu toţi aminte de entuziasmul capitalelor pentru aşa numită "primăvară arabă". Ce s-a ales astăzi de acele manifestaţii curajoase. Apelul Rusiei la o lupta comună împotriva terorismului este ignorat. În plus, grupări teroriste continuă să fie înarmate, întărite, susţinute în speranţa că vor putea fi folosite încă o dată în scopuri politice personale. Este un joc foarte periculos.

Sunt multe ţări care, precum Rusia, pot conta pe o istorie milenară şi noi am învăţat să ne preţuim identitatea, libertatea, indepedenta. Nu aspirăm la o dominaţie globală, la expansiune sau la confruntări. În viziunea noastră, adevăratul leadership nu constă în a inventa ameninţări fictive, fructificandu-le pentru a-i supune pe alţii, ci în a identifica adevăratele probleme şi a ne uni forţele că să le rezolvăm", a scris Vladimit Putin în La Stampa, potrivit sitelui stirileprotv.ro.