Cum se făcea educaţie sexuală la română, în vremuri demult apuse? Datul cu huţuţa – VIDEO

Cum se făcea educaţie sexuală la română, în vremuri demult apuse? Datul cu huţuţa – VIDEO

Un obicei străvechi se păstrează la Borşa până în zilele noastre, numit ”datul în huţuţă”. Băieţii au ocazia să-şi dovedească curajul şi să-şi găsească aleasa.

Un obicei unic în Maramureş se păstrează la Borşa, „datul în huţuţă”, o reminiscenţă a unor vremuri în care nu existau prea multe forme de divertisment, dar şi o ocazie de manifestare a curajului la băieţi şi, totodată, de a se cunoaşte mai bine tinerii şi de a se pune la cale viitoare căsătorii.

 ”Probabil că mai demult nu erau atât de multe forme de divertisment, fiind, totodată, o manifestare a curajului pentru tinerii bărbaţi. Cu o înălţime considerabilă, între 12 şi 16 metri, huţuţa este construită în Săptămâna Mare, din trunchiuri înalte de copaci, aduse din pădure de mai mulţi bărbaţi voinici”, explică ea.

De trunchiuri, cotinuă ea, sunt legate un vârtej şi un scaun, huţuţa fiind de fapt un fel de leagăn sau scrânciob de dimensiuni mari, destinat adulţilor, scrie adevarul.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Este ancorată în chingi, astfel încât să aiba stabilitate. Feciorii şi fetele se huţuţă (leagănă) în tandem, în poziţia din picioare, ajutându-se unii pe alţii pentru a lua avânt, fără a depăşi înălţimea huţuţei. Doar cei mai curajosi, singuri, reuşesc performanţa de a se roti în jurul axei huţuţei, legănându-se din ce în ce mai repede şi dându-se peste cap, în aplauzele întregii asistenţe”, mai completează Tinuţa Grec.

”Are legătură cu fertilitatea şi este modalitatea de a face educaţie sexuală tinerilor, deoarece nici preotul nici mamele evului mediu nu prea aveau timp, chiar până către începuturile secolului XX, să dea o asemenea educaţie fiilor sau fiicelor”, mai arată el. Explicaţia constă în mişcările pe care le fac cuplurile când se dau în leagăn, încercând să ia avânt, despre care se consderă că ”imită un act erotic”.