Efecte neașteptate după intrarea în vigoare a călătoriilor gratuite pentru studenţi

Efecte neașteptate după intrarea în vigoare a călătoriilor gratuite pentru studenţi

Aglomerația de la casele de bilete din gări și de la agențiile CFR pun răbdarea oamenilor la încercare. Tichetele se eliberează greu, iar varianta de a le cumpăra online nu există încă. Operatorii din turism se așteaptă la creșterea cifrelor de afaceri

De la 1 februarie şi până acum, în doar trei săptămâni, peste 240.000 de studenţi au beneficiat de transport gratuit pe calea ferată. Pentru aceste bilete, statul va trebui să deconteze circa 10,8 milioane de lei.

Mult discutata Hotărâre de Guvern 42/2017 cu privire la transportul gratuit pe calea ferată a studenţilor a început să-şi facă simţite efectele. Este aglomerație mare la casele de bilete din principalele orașecentre universitare, cum ar fi București, Timișoara, Cluj, Iași devine, mai ales la sfârșit de săptămână. Procesul de eliberare a tichetelor este încetinit şi din cauza procedurilor destul de greoaie. „De mare ajutor pentru descongestionarea caselor de bilete din gări ar fi dacă Ministerul Educaţiei ar pune la dispoziţia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol cu evidenţa studenţilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ acreditate. Baza de date nu a fost transmisă până acum, cu toate că am menționat că aceste date sunt prelucrate cu caracter personal, conform Legii nr. 677/2001”, ne-a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al CFR Călători.

Mobilitatea aduce dezvoltare

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că statul oferă această facilitate studenţilor reprezintă o oportunitate și pentru alte domenii și servicii. Primul pe listă ar fi turismul. Specialiștii estimează un grad mai mare de ocupare a hotelurilor, pensiunilor, a unităților de alimentație etc. Faptul că în doar trei săptămâni au fost eliberate peste 240.000 de bilete şi peste 3.000 de abonamente este îmbucurător. Valoarea de decont a acestor călătorii este de peste 10,8 milioane de lei. Gradul de ocupare a trenurilor, la clasa a II-a, a crescut, în medie, cu 20%, iar la sfârșit de săptămână depășește 100%, cu emiterea de bilete fără loc, în limita maximă admisă pe vagon.

Actele necesare pentru gratuitate

Pentru a procura un bilet, studenții trebuie să prezinte legitimația vizată pentru anul universitar 2016/2017 și cartea de identitate sau pașaportul. Pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani, adeverința pentru gratuitate la transport eliberată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018. Carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport.

Este necesar să se solicite biletul gratuit

În această perioadă de început trebuie subliniat faptul că este necesar ca beneficiarii biletelor gratuite să solicite tichetul de călătorie de la gară sau de la agenție. Acesta este elementul definitoriu după care se poate face decontarea. Călătoriile gratuite generează cheltuieli companiei feroviare, acestea fiind asumate de stat și sunt decontate de la buget, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea este necesară pentru a evita supraaglomerarea, dublarea de locuri pentru pasageri, dimensionarea corectă a capacității de transport și, nu în ultimul rând, pentru acoperirea costurilor prin compensare.