Efectul crizei din Crimeea: agenţiile de rating retrogradează Rusia, clienții băncilor nu mai pot face plăți cu cardul

Efectul crizei din Crimeea: agenţiile de rating retrogradează Rusia, clienții băncilor nu mai pot face plăți cu cardul

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit vineri perspectiva de rating a Rusiei, de la "stabilă" la "negativă", din cauza riscurilor legate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei pe fondul crizei din Ucraina.

"Revizuirea perspectivei la negativă reflectă impactul potenţial al sancţiunilor asupra economiei şi mediului de afaceri din Rusia. Dat fiind faptul că băncile şi investitorii din SUA şi UE ar putea fi reticenţi în a acorda credite Rusiei în circumstanţele actuale, economia ar putea încetini şi mai mult iar sectorul privat ar putea avea nevoie de un ajutor public", a informat Fitch într-un comunicat.

În prezent, ratingul de ţară al Rusiei beneficiază de un calificativ "BBB", fapt care o include în categoria celor recomandate pentru investiţii. Decizia de astăzi a Fitch poate anunţa o retrogradare a ratingului de ţară, transmite Agerpres.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat ieri un nou set de sancţiuni impuse împotriva a 20 de cetăţeni ruşi, printre care şi unii din apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce Uniunea Europeană a îngheţat activele şi a introdus restricţii de călătorie pentru 12 cetăţeni ruşi şi ucraineni. Specialiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings iau în calcul şi varianta în care SUA ar putea interzice instituţiilor financiare străine să facă afaceri cu băncile şi companiile ruseşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aseară, o altă mare agenţia de evaluare, Standard & Poor's, a revizuit şi ea la "negativă" perspectiva pentru ratingul Rusiei, tot din cauza riscurilor de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei după anexarea Crimeei.

Efectele declaraţiilor lui Barack Obama şi ale analiştilor nu s-au lăsat aşteptate. Principalii indici ai bursei de la Moscova au înregistrat astăzi o scădere semnificativă, transmite Reuters. Deasemenea, operatorii americani de carduri bancare Visa şi MasterCard au decis vineri, fără preaviz, să înceteze să mai furnizeze servicii de plăţi către clienţii mai multor bănci ruseşti, după ce joi preşedintele american Barack Obama a anunţat că Washingtonul are în vedere sancţiuni împotriva unor sectoare importante din economia rusă.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, a declarat că sancţiunile viitoare, pe care le-ar putea aplica SUA şi Uniunea Europeană, nu vor avea un impact imediat asupra sectorului financiar sau a credibilităţii Rusiei.