Efectul Erdogan. Măsuri speciale la granița României împotriva valului de imigranți turci

Efectul Erdogan. Măsuri speciale la granița României împotriva valului de imigranți turci

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat împotriva regimului de la Ankara, numărul refugiaților plecați de pe teritoriul turc către Europa a crescut. MAI a intrat în alertă după ce autoritțile române au fost informate cu privire la creșterea numărului de imigranți care fug spre Europa de Vest. Pentru prima oară în ultimele decenii, a crescut și numărul turcilor care fug din țara lor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, începând de vinerea trecută, măsuri speciale la granița de Sud-Vest a României. A fost suplimentat numărul de forțe de ordine, polițiștii de frontieră fiind sprijiniți de jandarmi și polițiști de la inspectoratele de poliţie judeţene (IPJ) Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, precum şi de elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie. Patrulele comune polițiști-jandarmi au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie, autospeciale cu sistem de termoviziune şi câini de serviciu.

Dincolo de acest „plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului”, oficiali din MAI au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că autoritățile din țara nostră au fost informate de creșterea numărului de imigranți, ca urmare a situației tensionate din Turcia. După tentativa de lovitură de stat, de pe 15 iulie, printre cei care au plecat din „Țara lui Erdogan” se numără foarte mulți turci, în comparație cu cifrele deținute de oficialii europeni, până în acel moment, care arătau o pondere a imigranților proveniți din alte state asiatice, precum Siria sau Irak.

A crescut numărul fugarilor din Turcia

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, guvernul grec anunța, la o lună după puciul eșuat din Turcia, că numărul migranților și refugiaților în taberele de primire și de înregistrare (hotspots) de pe cele cinci insule grecești din Marea Egee, înființate după acordul UE-Turcia, continuă să crească. AFP anunțase că, la jumătatea lunii august, numărul fugarilor din Turcia se ridicase la circa 10.200 de persoane, pentru o capacitate de 7.450 de locuri pe aceste insule, în condițiile în care, până în ziua tentativei de lovitură de stat cifra refugiaților era de circa 8.500 de persoane.

Rutele balcanice

Valul de imigranți care au pătruns în Grecia a parcurs rutele cunoscute ale imigranților spre Europa. Din acest motiv, susțin sursele noastre, autoritățile țărilor aflate pe rutele balcanice ale migrației ilegale au fost atenționate să își ia măsuri suplimentare. Două dintre aceste rute trec prin țara noastră, venind dinspre Bulgaria. Valul masiv preferă, însă, drumul prin Serbia, iar printre țările UE expuse migrației ilegale se numără și România.

Turcii au ajuns la granița României

O confirmare a faptului că, printre imigranții care au luat calea pribegiei spre Europa se numără tot mai mulți conaționali ai lui Erdogan care fug de regimul de la Ankara este și depistarea, sâmbătă noaptea, a 24 de migranţi de origine turcă, ce intenţionau să intre ilegal în România. Grupul format din șase femei, șapte bărbați și 11 copii a fost depistat ascuns într-un lan de porumb, la scurt timp după ce au trecut granița dinspre Serbia spre România. Conform acordului de readmisie semnat cu autoritățile sârbe, refugiații urmează să fie trimiși înapoi, în țara vecină.