Efectul zvonului cu numirea lui Mircea Geoană la SIE

Efectul zvonului cu numirea lui Mircea Geoană la SIE

Mircea Geonă la SIE. Zvonul ăsta a bântuit câteva zile clasa politică și pare că a fost stins de o replică a lui Liviu Dragnea. Are vreun sâmbure de adevăr? E greu de spus. După eșecul din turul al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2009, numele lui Mircea Geoană a fost vehiculat pentru mai multe funcții, de la ministru de externe la premier de rezervă, dacă Victor Ponta ar fi fost refuzat de Traian Băsescu la nominalizare.

De fiecare dată s-a dovedit că nu era adevărat, că nu se discutase serios despre numirea sa, nici la șefia vreunui Guvern, nici la conducerea vreunui minister. Dar un lucru e cert. De fiecare dată folosirea numelui lui Geoană a deblocat negocierile, a înlesnit decidenților găsirea unor soluții.

Zvonul desemnării fostului președinte al PSD la conducerea SIE a readus în actualitate ideea că acest serviciu secret – foarte important în economia securității naționale – nu are șef de mai bine de 8 luni. Anul trecut, în septembrie, când Mihai Răzvan Ungureanu și-a trimis demisia prin curier, speculațiile privind un succesor s-au stins rapid, când Klaus Iohannis a declarat că va desemna un nou director după alegerile parlamentare. Alegerile au trecut și – la aproape 8 luni de la depunerea demisiei – Parlamentul abia a constatat vacantarea funcției.

Întrebarea normală era: de ce s-ar fi dezgropat tocmai acum ”mortul” de la SIE, dacă principalii actori în numirea demnitarilor, Iohannis și PSD, nu s-ar fi înțeles asupra persoanei care să-i ia locul lui MRU? Doar că a mai trecut destul timp și numele tot nu a apărut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vacantarea mai multor funcții de top (viceguvernator al BNR, vicepreședinte ASF, șefi la Autoritatea Electorală sau ICR, șefia TVR sau a Radioului Public) a lărgit mult marja negocierilor între toate părțile interesate, dar și aici lucrurile se amână. Acum câteva zile, PNL a cerut un „răgaz” de 3 săptămâni ca să facă nominalizările pentru aceste funcții și PSD – potrivit unor înțelegeri prealabile – nu s-a opus. Probabil că în acest interval vom afla și nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru serviciul secret.

La două săptămâni de la vacantarea funcției – la ultimul plen reunit al Parlamentului, din 22 martie – surse din PSD spun că dinspre Cotroceni nu a venit vreo „chemare” la discuții. Atunci a apărut Mircea Geoană în peisaj. Două editoriale, unul în presa românească și unul în SUA, două interviuri la televiziuni, toate pe teme seci de politică externă și fostul președinte e din nou în actualitate. Imediat apare și informația pe surse că ar fi în cărți pentru șefia SIE.

Mergând pe firul acestei speculații, te întrebi cine ar fi pus numele lui Geoană pe masa negocierilor. PSD și Liviu Dragnea? Geoană este un adversar al grupului lui Victor Ponta, dar nici nu poți spune că e prieten cu noua conducere. Mai degrabă legăturile sale sunt la Cotroceni decât în Kiseleff și – dacă ar fi fost vreodată propus – pesediștii l-ar fi acceptat doar pe principiul „măcar a fost de-al nostru”.

În 2009, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană a promis că, dacă ar fi câștigat, l-ar fi desemnat premier pe Klaus Iohannis. Era o situație aparte. Guvernul Emil Boc căzuse la moțiune de cenzură, susținerea lui Geoană de către Crin Antonescu (ieșit din cursă după primul tur, dar de pe locul al treilea) era condiționată de numirea unui premier de la PNL. Geoană a fost primul personaj de la București care l-a adus pe primarul Sibiului în lumina reflectoarelor de la vârful politicii.

Mai târziu, relațiile se pare că s-au deteriorat. De exemplu, în 2015, când PNL căuta să facă o majoritate pentru a răsturna Guvernul Ponta, liberalii au refuzat în ultimul moment o alianță cu PSRo-ul lui Geoană, deși fiecare vot în Parlament le era vital. Atunci s-a vehiculat că Iohannis s-a opus unei alianțe prea puternice cu fugarii din PSD.

Indiferent cine a aruncat numele lui Mircea Geoană pe masa de negociere, cert este că dezbaterea s-a reaprins și discuții între decidenți există.

Acum e aruncat pe „piață” un „portret-robot” al viitorului șef al SIE și seamănă enorm cu portretele de tehnocrați! Un nume despre care s-a vorbit este al lui Mihnea Motoc, fost ministru al Apărării în Guvernul Dacian Cioloș, dar și propunerea PSD de ministru de Externe, la sfârșitul anului 2014.