Efectul„Charlie Hebdo”: Europa se ÎNMOAIE în fața Rusiei!

Efectul„Charlie Hebdo”: Europa se ÎNMOAIE în fața Rusiei!

„O abordare mai pro-activă față de Rusia”. Aceasta a fost expresia folosită de Federica Mogherini, șefa diplomației europene, prin care îi invită pe cei 28 de miniștri de externe să se aplece asupra Dosarului Rusia - Ucraina, în timpul reuniunii de luni 19 ianuarie.

Mogherini avertizase în noiembrie, când și-a luat funcția în primire, că își dorea o nouă metodă de lucru, cu discutarea unei mari teme la fiecare ședință de consiliu. Luni este rândul Rusiei.

Documentul de lucru de patru pagini, remis delegațiilor, nu ar reprezenta o schimbare de poziție, insistă un oficial de la Bruxelles. Nu ar fi deloc vorba de „a lăsa” Ucraina în schimbul unei ipotetice cooperări cu Rusia în Siria, susține acesta, citat de Les Echos. Nici măcar de a relua legăturile cu Moscova, de vreme ce acestea nu au fost rupte niciodată, așa cum o demosntrează reuniunea de lunea trecută dintre șefi diplomațiilor germană, franceză, rusă și ucraineană.

Totuși, dosarul ucrainean pare blocat, după cum reiese și din anularea summit-ului de la Astana, în Kazahstan, care ar fi trebuit să-i reunească miercuri pe Angela Merkel, Vladimir Putin, François Hollande și Petro Poroșenko. Cauza: lipsa oricărei ameliorări a situației din estul Ucrainei, unde luptele au reînceput cu înverșunare. În ciuda încetării focului decretate pe 9 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Federica Mogherini ar dori să cunoască părerile Celor 28 privind o eventuală relaxare a sancțiunilor, dacă Rusia și-ar mai reduce din agresivitatea operațiunilor în estul Ucrainei.

Șefa diplomației europene vrea să facă o distincție mai clară între sacțiunile economice impuse Moscovei și cele care îi privesc pe cei 130 de oficiali ruși. Primele, luate ca urmare a anexării Ucrainei, nu par negociabile. Celelalte, aplicate în urma agresiunilor din zona Donețk, par mai flexibile și ar putea fi negociate.

Acestei ultime varinate i se opun categoric Polonia și țările baltice, care o consideră un semn de slăbiciune.