ElectoRata s-ar putea aplica de la 1 iulie 2014

ElectoRata s-ar putea aplica de la 1 iulie 2014

Ministerul Finanțelor se află pe ultima sută de metri cu pregătirea legislației care va sta la baza aplicării schemei de restructurare a creditelor populaţiei, cunoscută și ca „ElectoRata”, iar măsura ar putea fi aplicată de la 1 iulie 2014.

„Probabil va intra în vigoare de la 1 iulie. Din câte ştiu eu, colega mea, doamna Petrescu (ministrul de Finanțe, n.r.), lucrează la forma finală a acestei Ordonanţe care va fi, la un moment dat, în perioada următoare, pe masa Guvernului şi în dezbatere publică înainte de a ajunge pe masa Guvernului. Măsura ajută cel puţin un milion de oameni care au credite la bancă şi sunt sub salariul mediu pe economie”, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Realitatea Tv.

Potrivit acestuia, aplicarea schemei de restructurare a creditelor populaţiei va contribui la redresarea consumului intern, prin creșterea veniturilor populației.

„Am identificat în mod corect şi susţin până la capăt că în România e deficit de cerere. Nu se consumă destul. Cum se rezolvă acest deficit de cerere? Sunt două variante: creşti veniturile prin majorarea salariilor şi pensiilor, dar nu am spaţiu fiscal să fac asta substanţial, sau creşti venitul disponibil, câţi bani rămân în buzunar după plata obligaţiilor la stat şi a ratelor la bancă. Cum poţi să creşti venitul disponibil? Scăzând rata la bancă, dar numai în acord cu banca. Nu e nimic obligatoriu. O anumită perioadă îţi reduci rata, pe altă perioadă va creşte rata, dar atunci când creşte statul îţi va da o deducere, din banii tăi, nu din banii altora, din impozitul pe venitul pe care îl datorai tu, nu mai mult decât impozitul pe venit pe care îl datorai tu, la venitul pe care îl obţineai. E un transfer de bani de la tine la tine”, a explicat Voinea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu prilejul vizitei în România, directorul FMI, Christine Lagarde a subliniat că economia românească a crescut bazându-se pe exporturi, lucru care o face vulnerabilă în contextul înrăutățirii condițiilor economice externe.