„Elefantul” Iancu îl vrea închis pe Ovidiu Tender

„Elefantul” Iancu îl vrea închis pe Ovidiu Tender

Ovidiu Tender nu a mai rezistat în sala de judecată, după ce a fost înfundat de Marian Iancu. În zilele următoare va fi anunțată sentința

Judecătorii Curții de Apel București trebuia să anunțe, aseară, data pronunțării apelului Dosarului „Rafo-Carom” în care omul de afaceri Ovidiu Tender este acuzat de infracțiuni economice: evaziune, înșelăciune, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Pe fond, Tribunalul București l-a condamnat la 11 ani și patru luni pe „Magnatul Gambiei”, supranumele lui Tender. Sentința care se va da va fi definitivă.

Confruntarea greilor

Procesul s-a reluat, ieri, cu audierea afaceristului Marian Iancu, adus de la Penitenciarul Rahova unde execută o condamnare de 12 ani într- un alt dosar ce are legătură cu Rafo. Și acesta este condamnat pe fond în acest dosar la 13 ani și patru luni. Așa că riscă și el un supliment de pedeapsă de câțiva ani. Cu toate acestea, el părea cel mai relaxat din sală. Purta un tricou negru, simplu și părea că a mai slăbit câteva kilograme, nu multe.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:Marian Iancu a spus judecătorului că el vorbește când vrea și nu când este lăsat, motiv pentru care a fost dat afară din sala de judecată FOTO: ARHIVA EVZ

În jurul orei 14.00 i s-a dat cuvântul fostului patron de la Poli Timișoara. „Vreau să recuz completul de judecată și procurorul DIICOT”, a spus acesta. Avocații lui Tender, care s-au chinuit toată ziua de miercuri să obțină schimbarea completului format din Alexandru Matei și Georgiana Tudor, deja jubilau. Motivele lui Iancu de recuzare au fost: „Eu am declarat și am oferit la DIICOT foarte multe înscrisuri care îl încriminau pe Tender și compania acestuia, Tender SA”, a strigat acesta. Apărătorii lui Tender au rămas fără glas.

Afaceristul a indicat-o pe fosta șefă de la DIICOT, Alina Bica, de faptul că nu a ținut cont de acuzațiile sale aduse „Magnatului Gambiei”.

Încălzit după aproape șapte luni de răcoare, fostul patron de la Poli a vrut să vorbească peste judecător. „Lăsațimă cu asta că îmi luați cuvântul. Eu vreau să vorbesc”, s-a adresat el magistratului. Mihai Alexandru Mihalcea a decis ca Iancu să fie scos din sală în cinci minute.

Scos cu cătușe

Celui care i se spunea „Elefantul" s-a purtat ca atare, Iancu s-a așezat pe banca din boxă și a spus instanței: „Cum o să mă scoateți, pe sus? Ia să vă văd!”. Jandarmii i-au arătat cătușele și, în cele din urmă, Iancu a ieșit singur.

După acest incident, procurorii, avocații și inculpații au fost invitați să-și susțină ultimul cuvânt înaintea pronunțării.

Cererile avocaților lui Tender

DIICOT a cerut pedepse mai mari pentru Tender și impunerea unei măsuri speciale de confiscare a averii pentru recuperarea prejudiciului de 43 de milioane de euro. La rândul lor, avocații au utilizat ultimele atuuri prin care: 1. Au solicitat prescrierea pentru fapta de înșelăciune - după calculele lor, 20 mai era ultima zi când putea fi condamnat pentru această faptă; 2. Schimbarea infracțiunii de spălare de bani în bancrută frauduloasă unde pedeapsa este mai ușoară; 3. Înjumătățirea unei eventuale pedepse pentru că Tender ar fi sub incidența Legii protecției martorilor după denunțul împotriva Alinei Bica. 4. Casarea și trimiterea la fond a cauzei. 5. Achitarea completă.

Miza dosarului, prescrierea faptelor

În decembrie 2014, Tribunalul București a anunțat pedepsele în acest dosar. Din 2006, anul când faptele au fost trimise în judecată, cauza s-a plimbat pe la mai mulți magistrați până la pronunțarea unei soluții pe fond. Tender și Iancu sunt acuzați de DIICOT că ar fi preluat ilegal controlul companiei Carom SA Onești și au prejudiciat-o cu 43 milioane de euro. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Onești, redenumită apoi Rafo. Cei doi afaceriști sunt acuzaţi că s-au folosit de resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

FOTO: Platforma de la Onești asigura locuri de muncă la peste 5.000 de oameni. Acum, unitatea e vândută la fier vechi FOTO: ARHIVA EVZ

„Avem de-a face cu un grup infracțional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat și determinat, urmărind îndeplinirea unor activități punctual stabilite de către inițiatorii grupului, inculpaţii Iancu și Tender”, au notat anchetatorii, în rechizitoriu.