Elena Udrea, audiere maraton la DNA

Elena Udrea, audiere maraton la DNA

Aseară, la închiderea ediției, Elena Udrea era încă în biroul procurorilor. Ea a intrat în DNA la ora 12.00. La ora 19.00 au fost aduși doi martori-cheie din dosarul „Microsoft”: Gheorghe Stelian și Alexandru Faur. Cei doi colaborează cu procurorii în acest caz.

Anchetele de corupție în care sunt implicați politicieni au acaparat agenda publică a ultimelor zile. Acuzații DNA sunt diverse: de la mite uriașe, contracte publice acordate abuziv, până la conflicte de interese. „Acțiunile” se petrec fie la DNA, în comisiile parlamentare unde se discută ridicarea imunităților, fie în sălile de judecată. Ziua de ieri a fost încărcată, și a început cu Adriean Videanu, proaspăt eliberat din arest, care s-a dus să facă prezența la Poliție, a continuat cu descinderi ale mascaților în Hunedoara și Ialomița și cu mai multe condamnări pentru corupție. Evenimentul zilei a fost, fără indoială, audierea de la DNA a Elenei Udrea. Și în acest caz, ancheta are mai multe paliere, au fost arestați mai mulți complici, iar la Comisia Juridică din Senat s-a dat undă verde pentru anchetarea senatorului Ion Ariton.

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost audiată mai multe ore la DNA. Deputata a venit, în jurul orei 12.00, pentru a fi audiată în dosarele „Microsoft” și „Gala Bute”. Cu o noapte înainte, deputații votaseră pentru începerea urmăriri penale și pentru avizul de arestare preventivă a deputatei PMP.

Dosarul „Microsoft”

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste noi condiții, la intrare, Udrea a apucat să spună doar că va da explicații în cazul „Microsoft”. „Toate apărările, toate cererile și toate solicitările le vom face exclusiv în fața procurorilor și a instanței de judecată,” a declarat avocatul Alexandru Chiciu.

În dosarul „Microsoft”, Udrea e acuzată de două infracțiuni de trafic de influenţă în legătură cu încheierea și derularea acordului de licențiere Microsoft din anul 2009 și cu derularea contractului e-Romania, spălare de bani și fals în declarații de avere.

Surse judiciare au declarat că Udrea a studiat dosarul timp de şapte ore, iar audierile au început abia după ora 19.00. În jurul orei 19.00, la sediul DNA a fost adus și afaceristul Stelian Gheorghe, zis „Stelu”. Gheorghe este vizat și în dosarul „Microsoft”. În acest caz, anchetatorii susțin că, în luna mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2,5 milioane de euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoș. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti pentru a construi locuinţe.

Tot aseară, a fost chemat la DNA și Alexandru Faur. Partener de afaceri cu Stelu, Faur ar fi preluat un alt teren de la Udrea, dar și creditul bancar care a fost achitat de acesta. Cei doi afaceriști, cercetați în libertate, nu au dorit să facă nicio declarație când au intrat la audieri. Ei au colaborat cu procurorii DNA în acest caz.

Aviz pentru ministrul sponsor

După o serie de bâlbâieli privind un punct de vedere, Comisia Juridică a Senatului a avizat, ieri, cu majoritate de voturi, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Ion Ariton (foto), fost ministru al Economiei. Ariton este acuzat că ar fi intervenit pentru ca zece companii de stat să sponsorizeze ilegal „Gala Bute” cu 1,7 milioane de lei. Raportul Comisiei juridice urmează să fie supus votului Senatului. Tot ieri, judecătorii Curții de Apel București au decis să-l aresteze, în același dosar, pe Cornel Resmeriță, primarul din Lupeni, acuzat de mai multe fapte de corupție. Inițial, Tribunalul a decis ca edilul să fie cercetat în arest la domiciliu, dar procurorii au contestat decizia.

Șpaga de „succes”: 10% din contract

Judecătorii care l-au arestat pentru 30 de zile pe Tudor Breazu (foto), administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, au explicat în motivarea deciziei că beneficiarii de fonduri de la Ministerul Dezvoltării și Turismului returnau un „comision” de 10% din valoarea contractelor. Banii ajungeau la personalul din conducerea ministerului prin intermediari care întocmeau contracte de consultanță false. 

Judecătorii susțin că omul de încredere al Elenei Udrea știa de banii care se întorc la șefii din minister

Magistrații consideră că aceasta era o regulă nescrisă în urmă cu 4 ani. În lipsa unor criterii clare privind ordinea de finanțare, Elena Udrea aproba discreționar proiectele ministerului. Despre Breazu, judecătorii arată că are pe numele său toate domeniile de internet care conțin numele fostului ministru și al mai multor mărci pentru diferite mișcări politice asociate cu aceasta.

Breazu a fost arestat în urmă cu trei zile, fiind acuzat că a intermediat o mită de 50.000 de euro pentru Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”.

Baronii locali, între condamnări și percheziții

Lovitură dură pentru PSD, după ce unul dintre cei mai puternici lideri locali, Constantin Boșcodeală, primarul orașului Buzău, a fost codamnat ieri la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Decizia a fost dat de Judecătoria Brașov și nu este definitivă. Imediat după ce instanța a anuțat sentința, Boșcodeală a anunțat că demisionează de la șefia PSD Buzău.

Primarul a fost trimis în judecată de DNA, în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău.

Mascații, în Ialomița

Într-un al caz, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), a fost ridicat ieri dimineață şi dus de mascați la DNA, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, întrun dosar în care este suspectat de complicitate la abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare.

Silvian Ciupercă a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul în care a fost adus cu mandat şi a adăugat că poate fi verificată declaraţia sa de avere, pentru a se vedea dacă s-a îmbogăţit de pe urma funcţiei publice.

Ancheta în acest caz privește contracte publice date abuziv și concesionări ilegale de terenuri.

Procurorii DNA au percheziționat ieri mai multe birouri din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara şi de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), fiind sigilate cele ale secretarului general al județului, Dan Daniel, și ale directorului general al DGASPC, Monica Georgescu.

Emoții la Hunedoara

La sediul CJ Hunedoara au mai fost verificate mai multe birouri. Perchezițiile vin în condițiile în care președintele CJ, Mircea Moloţ (PNL), este suspendat din funcţie după ce a fost pus sub acuzare de DNA pentru fapte de corupţie, el fiind cercetat în arest la domiciliu. Moloț a fost declarat incompatibil de ANI și a pierdut procesul prin care contesta raportul inspectorilor de integritate.

Varujan Vosganian a rămas fără imunitate

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil ieri cu majoritate de voturi, cererea pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian (PNL). Procurorii DIICOT au cerut avizul pentru începerea urmăririi penale față de Vosganian pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz, în care mai sunt cercetați Adriean Videanu și Ioan Niculae.

Frica de DNA l-a împins să caute protecția lui Viktor Orban

Deputatul Atilla-Gabor Marko (UDMR), nepotul senatorului UDMR Marko Bela, beneficiază de protecția premierului ungar, Viktor Orban. Declarația aparține avocatului acestuia, Eugen Iordăchescu, cel care îl apără în ancheta de corupție de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

„S-a apreciat că în ceea ce-l privește pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natură a provoca o puternică reacție de stat, că s-a încălcat dreptul de proprietate şi dreptul la un proces echitabil şi de aceea s-a decis să i se acorde protecție,” a declarat Iordăchescu, la postul Digi 24. Într- un alt dosar, deputatul UDMR a fost condamnat, la sfârşitul anului trecut, la 3 ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegală a unui imobil.

A plecat în ziua votului

Atilla-Gabor este cercetat pentru abuz în serviciu, iar pe 3 decembrie 2014, Camera Deputaților a încuviințat arestarea preventivă a acestuia. Chiar în acea zi, deputatul a plecat în Ungaria. În 4 decembrie 2014, Iordăchescu, declara că parlamentarul se află în Budapesta, la o întâlnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA.

Surse judiciare au declarat pentru „Evenimentul zilei” că procurorii DNA încearcă să-l citeze pe deputat prin toate metodele și că știau că acesta a plecat din România. Sursele citate au explicat că nu ar exista niciun impediment ca Attila-Gabor să fie adus în țară în cadrul procedurilor judiciare.

Condamnat pentru nepotism

Deputatul UDMR Karoly Kerekes (foto) a fost condamnat definitiv ieri de Curtea Supremă la un an și șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Potrivit acuzațiilor procurorilor, Kerekes a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Szilard Kerekes, în perioada 2006 - 2010, şi a soţiei sale, Ildiko Susana Kerekes, în perioada 2004 - 2009, în cadrul biroului parlamentar deţinut în Mureş. Beneficiul obținut de fiul și soția deputatului UDMR a fost de 99.083 de lei (aproximativ 23.000 euro).

Și-a angajat ilegal soția

Deputatul UDMR Mate Andras Levente (foto) a fost condamnat definitiv ieri de Curtea Supremă la șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Potrivit procurorilor, Levente a fost acuzat că şi-ar fi angajat ilegal soţia, Erzsebet Mate, în perioada martie 2010 - ianuarie 2011, în biroul parlamentar din Cluj. În baza contractului de muncă încheiat, Erzsebet a încasat suma de 5.508 de lei. Inițial, procurorii au închis dosarul, dar cazul a fost redeschis ca urmare a unei decizii a fostului prim-adjunct al procurorului general, Daniel Morar.