Elena Udrea: „Ponta și PSD îi vor pe români săraci și dependenți”

Elena Udrea: „Ponta și PSD îi vor pe români săraci și dependenți”

Dacă Victor Ponta va ajunge președinte, vom merge cu toții încolonați să îl aplaudăm, spune președintele PMP.

Lui Victor Ponta puterea i-a luat mințile. Dacă va ajunge președinte, va încerca să facă o Românie frumoasă, cu oameni prosperi și veseli. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, președintele PMP, Elena Udrea, spune că nu este de acord cu președintele Traian Băsescu, ea crede că este timpul unei femei Președinte.

Evenimentul zilei: Cum vi s-a părut lansarea lui Victor Ponta pe Arena Națională, cu 80.000 de oameni în tribune?

Elena Udrea: O nebunie, dovada cea mai clară a tentației dictatoriale pe care o are Victor Ponta. Este o replică a manifestărilor din Coreea de Nord făcute pentru Kim Jong Un. Avem de-a face cu o tristă întoarcere în timp la celebrările de pe 23 august, când se înălțau ode fierbinți iubitului conducător. Mi-e evident că puterea pe care a căpătat-o i-a luat mințile lui Ponta. Cheltuielile pentru acest eveniment profund megaloman sunt fabuloase, de două milioane de euro. Cu acești bani, plătești aproape 11.000 de pensii medii, aproape 10.000 de salarii minime pe economie, 210.000 de alocații pentru copii și cumperi peste jumătate de milion de abecedare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, oamenii au venit acolo nu pentru că îl simpatizează pe Victor Ponta, că dau pe dinafară din dorința de a-l vedea, de a-l atinge eventual sau de a-i asculta discursurile fierbinți, ci pentru că au fost plătiți.

Ce înseamnă pentru România o astfel de lansare, cum nu a mai existat până acum?

În primul rând, este dovada a ceea ce se va întâmpla în România dacă Victor Ponta va ajunge Președinte. Atunci, vom merge cu toții încolonați să îl aplaudăm, dar nu nu vom mai fi plătiți pentru aceasta. O vom face de frică, exact ca pe vremea lui Ceaușescu. În al doilea rând, arată viziunea PSD despre cum trebuie condusă țara. România trebuie să aibă oameni săraci, care să poată fi manipulați sau cumpărați cu 100 de lei, un sandviș și o sticlă cu apă. Cu cât oamenii sunt mai lipsiți de oportunități, cu atât puterea lor este mai mare. Cu cât avem mai mulți șomeri și asistați social, cu atât mai bine pentru Victor Ponta și PSD.

În aceste condiții, ce fel de Președinte credeți că vor vota românii?

Un Președinte care să-i respecte pe români, să creadă în democrație, să vrea prosperitatea oamenilor și nu înrobirea lor. Un Președinte care are ca reper de societate SUA și țările UE, iar nu Rusia, China sau chiar Coreea de Nord, așa cum gândește Ponta.

De ce ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?

Pentru că eu iubesc această țară și respect acest popor. Iubesc oamenii, de aceea sunt tot timpul în mijlocul lor și aceasta nu de acum, în campanie, ci dintotdeauna.

A fi femeie nu e o slăbiciune

Ceilalți candidați fie se feresc să iasă în mijlocul oamenilor, fie o fac din obligație și nu suportă să dea mâna cu aceștia. Apoi, eu sunt un om politic care am făcut ceva pentru țară, am demonstrat că pot să las ceva în urma mea, să fac lucruri concrete care să îmbunătățească viața românilor. Am avut peste 6000 de proiecte în mandatul meu de ministru: aproape nu există localitate în țară care să nu aibă un proiect finanțat de mine.

Fie că vorbim de un drum reabilitat, de o școală dotată, de un spital modernizat sau de un monument istoric renovat, fie că vorbim de introducerea unei rețele de apă, canalizare, de construirea unei săli de sport sau de amenajarea unei pârtii de schi etc. Eu sunt un om politic care am arătat că pot, care am făcut ceva pentru această țară! României îi lipsesc oamenii capabili „să facă”, care să miște țara înainte, dar avem cu prisosință oameni care doar vorbesc!

Dar aveți, așa cum spunea și Președintele Traian Băsescu, slăbiciunea că sunteți femeie...

Eu nu consider că a fi femeie este o slăbiciune.

Nu a făcut compromisuri

De zece ani, am făcut politică mult mai curajos și mai asumat decât mulți bărbați, m-am luptat pentru convingerile mele fără să mă tem de adversari, indiferent cât de puternici au fost, și nu am cedat niciodată de teamă. Nu am făcut compromisuri pentru a-mi fi mai ușor, așa cum au făcut foarte mulți. Sunt mai „bărbată” decât mulți din politică și mai bună pentru România decât contracandidații mei. În plus, evident că este nevoie de o schimbare în mersul țării, păstrând direcția pe care deja s-a așezat în ultimii ani. Or, ce schimbare mai sigură poate fi decât să vină o femeie la conducerea României? Cu bărbați încercăm de 25 de ani. Deci, nu sunt de acord cu Traian Băsescu: cred că este timpul unei femei Președinte.

Este sprijinul Președintelui un avantaj pe care îl aveți ca și candidat?

Este o garanție în fața celor care vor continuarea reformelor începute de Traian Băsescu în ultimii ani.

Sunt unii candidați care încearcă să ia acest electorat băsist făcând cu ochiul și antibăsiștilor în același timp. De aceea, susținerea fermă și argumentată a Președintelui față de mine limpezește lucrurile pentru cei care cred că este esențial să fie dusă mai departe lupta cu corupția,să fie garantă independența justiției, un stat de drept puternic, cu instituții depolitizate, să se continue parteneriatul strategic cu SUA sau procesul de integrare în UE și să se acorde sprijin Republicii Moldova. Susținerea lui Traian Băsescu este și o garanție că „Udrea Președinte” înseamnă continuarea reformelor în unele domenii cheie: sănătatea, repararea greșelilor din educație, încurajarea competitivității pe piața muncii, sprijin fiscal pentru mediul de afaceri sau o reformă administrativ- teritorială, care să faciliteze legătura dintre români și administrație.

„Sunt mulți PDL-iști care gândesc ca Emil Boc și mă susțin”

Cum vi se pare faptul că Emil Boc vă susține pe dumneavoastră și nu candidatul ACL?

Emil Boc este consecvent cu sine, cu tot ceea ce a afirmat și a făcut ca om politic, ca șef de guvern. Am fost în aceeași echipă, la bine și la greu, ne-am luptat pentru aceleași convingeri și am susținut aceleași proiecte pentru România. Am avut alături de noi oamenii minunați din PDL. De aceea sunt mulți PDL-iști care gândesc la fel ca Emil Boc și mă susțin pe mine în această competiție. Am făcut împreună istoria acestui partid, o istorie de victorii cum nu are altcineva. PDL a dat de două ori Președintele, de trei ori Primarul General, a câștigat alegerile parlamentare și pe cele europarlamentare, aproape jumătate de președinții de CJ și de municipii reședință de județ în 2008.

Este adevărat că unele organizații PDL, opt după cum s-a scris în presă, vor o discuție cu Președintele Traian Băsescu pe acest subiect?

În mod cert, multe organizații sunt nemulțumite și demobilizate de soluția la care a apelat actuala conducere a partidului: să susțină candidatul unui partid care și-a asumat ca obiectiv, în mai multe rânduri, distrugerea PDL. Nu are nimeni vreo îndoială că ACL nu va mai exista după alegeri, pentru că, în realitate, nu există nicio chimie în teritoriu între cele două partide: liberalii sunt în continuare legați de PSD, pentru că ei nici nu și-au dorit ruperea USL. Soluția ACL a fost găselnița actualei conduceri a PDL ca să nu răspundă pentru dezastrul de 12% la europarlamentare. Așa au ajuns să fie obligați să susțină un candidat străin de ei, de istoria PDL, dar mai ales de valorile pe care ei le-au apărat în ultimii 15 ani. Eu sunt a lor, eu am fost cu ei la victorii, la înfrângeri, în vremuri grele la guvernarea țării, dar și când am construit în România mai mult decât a făcuto cineva vreodată. Culmea este că unele lupte importante, cum ar fi alegerile prezidențiale din 2009, suspendarea lui Traian Băsescu ori alegerile parlamentare din 2012, le-am dus chiar împotriva celui pe care li se cere să îl susțină astăzi la Președinție!

Ce le propuneți românilor ca viitor Președinte ?

O Românie frumoasă! Vor trăi nu doar într-o țară lăsată frumoasă de Dumnezeu, ci vor avea și o viață frumoasă. Va fi țara în care tinerii au locuri de muncă, bani să-și cumpere o casă și își pot întemeia o familie, în care pensionarii au venituri decente, nu-și fac griji privind ziua de mâine și costul medicamentelor și își plimbă fericiți nepoții prin parcuri. România frumoasă este țara în care copiii au parte de educație de bună calitate, cu profesori plătiți corect, școli bine dotate, cu o curiculă adaptată pieței muncii și în care niciun an școlar nu va mai începe fără abecedare.Este o țară în care mediul de afaceri este ajutat prin politici fiscale să se dezvolte, să facă profit și să genereze locuri de muncă, în care fermierii și agricultorii muncesc cinstit și se bucură de roadele muncii lor. România frumoasă va avea servicii medicale de calitate, spitalele vor fi bine dotate, iar pacienții nu își vor pune problema că nu au medicamente. Nu în ultimul rând, femeile vor avea șanse egale cu bărbații, vor fi la fel remunerate pentru munca prestată, iar șansele lor de a progresa vor depinde doar de abilitățile proprii. România Frumoasă este țara în care oamenii au motive să zâmbească pe stradă.

Guvernul să fie în stare să creeze locuri de muncă

Cum vedeți dumneavoastră faptul că Președintele a promulgat legea de reducere a CAȘ? Care ar fi efectele economice?

Băsescu nu a avut încotro. Era obligat, din punct de vedere legal, să promulge legea, pentru că ea nu era neconstituțională și o retrimisese deja o dată către Parlament. Din păcate, acolo, PSD și PNL au acționat încă o dată cot la cot, dovedind că USL poate să renască oricând, după prezidențiale. Trecând peste considerentele politice, reducerea CAS poate reprezenta, în condițiile actuale, acel derapaj suficient care să ne împingă spre o nouă criză economică gravă, așa cum au făcut-o măsurile luate de inconștientul Călin Popescu Tăriceanu, în anii 2007-2008. Deficitul bugetar al României va crește cu cel puțin 5 miliarde de lei în 2015, dacă această măsură va fi permanentizată, ajungându-se la 17,5 miliarde de lei, foarte departe de ținta fixată cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

Care sunt ingredientele crizei economice de care vorbiți și pe care ar puteao genera măsurile Executivului?

Creșterea galopantă a șomajului și noi creșteri de taxe și impozite care să-i gonească pe investitori. Semnalele există deja: avem cu 72.000 mai mulți șomeri în România, astăzi, față de momentul în care Victor Ponta a preluat guvernarea, iar investițiile străine directe au scăzut cu 13,2%, pe fondul majorării accizei pe combustibil și a introducerii taxei pe stâlp. În condițiile în care chiar investițiile de la Buget s-au redus cu 29% în primele 7 luni ale acestui an, economia începe să se sufoce. De aici, și recesiunea economică în care ne aflăm.

Cum vedeți declarația ministrului Ioana Petrescu, referitoare la faptul că nu statul trebuie să creeze locuri de muncă?

Vă mărturisesc că am avut speranțe de la această femeie tânără și școlită în Occident că va schimba ceva din mentalitatea veche existentă în Ministerul Finanțelor Publice. Prin prestația sa, reușește să distrugă așteptările foarte multor oameni de la noua generație de politicieni și de la femeile care se implică în politica românească.

Evident că este total greșită ideea că statul nu trebuie să creeze locuri de muncă. Dimpotrivă, statul ajută la crearea locurilor de muncă direct, prin investițiile pe care le face de la buget sau cu fonduri europene sau generează o politică de taxe și impozite cu care să îi ajute pe privați să dezvolte afaceri și locuri de muncă. În calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, am generat peste 100.000 de locuri de muncă, prin investițiile pe care le-am susținut sau chiar finanțând prin fonduri europene din Programul Operarțional Regional 1.284 de IMM-uri care au generat peste 17.200 de locuri de muncă la nivel național. Deci, nu numai că se poate, dar este obligatoriu ca guvernul să fie în stare să creeze locuri de muncă. De aceea prima măsură pe care o voi lua ca Președinte va fi să schimb Guvernul Ponta cu unul competent care să rezolve problemele românilor și ale României.