Elevii din Constanța excelează din nou. Participă la finala europeană a Sci Tech Challenge,

Elevii din Constanța excelează din nou. Participă la finala europeană a Sci Tech Challenge,

Cinci elevi eminenți din Constanța vor reprezenta România la finala europeană a competiției Sci Tech Challenge de la Bruxelles. Sunt câștigătorii fazei naționale a Sci Tech Challenge după ce s-au confruntat, în proiecte, cu 110 concurenți. Organizată de Junior Achievement România, cu sprijinul ExxonMobil România, competiția încurajează tinerii să își aplice cunoștințele și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale.

Cei cinci elevi constănțeni sunt din liceei diferite, nu se cunoșteau între ei, însă după ce au fost repartizați în echipe formate aleatoriu au interacționat rapid. Anul acesta, concurenții au fost provocați să conceapă soluții inovative pentru autoritățile locale, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la autoturisme, cu 40%, până în 2040. A câștigat  echipa formată din Didona Constantinescu, de la Liceul Teoretic “Decebal”, Andreas Bălan Andreas de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Andrei  Costea, de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân”, Andreea Cojocaru de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, și Dan Andrei Bului, de la Liceul Teoretic „Decebal”. 

Soluția echipei câștigătoare a constat în înlocuirea autobuzelor poluante cu autobuze hibrid, pe benzină și electricitate, pentru transportul în comun. “Și a trebuit să venim și cu idei, să facem și partea economică a acestei probleme și să ajungem într-un punct final în care emisiile de gaze erau reduse cu 40% sau chiar mai mult”, explică  Didona Constantinescu, de la “Decebal”. O completează Andrei Costea, de la Mircea cel Bătrân:”Ar fi una dintre principalele metode de a reduce poluarea intrucât oamenii ar fi determinați să își lase mașinile acasă și să folosească transportul în comun”.

Finaliștii au creat și o pistă specială pentru autobuze, pentru a nu încurca circulația. Și, ca niște adevărați antreprenori, au socotit și cheltuielile.“Economistul” lor, Andreas Bălan, de la “Ovidius”, arată că “investiția noastră, calculând-o pe trei ani de zile, este, undeva, la 60 milioane de euro in ideea în care a trebuit să înlocuim 50 de mijloace de transport pentru un oraș de 300.000 de locuitori”. Banii ar proveni din taxele poluatorilor.Proiectul elevilor s-a bucurat de succes, dar nu a fost de ajuns pentru organizatori. Echipa a fost formată abia după ce, potrivit lui Andrei Bului, de la liceul Decebal, „am fost testați și cei mai buni cinci care au stiut limba engleză am fost noi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Competiția Sci Tech Challenge, care încurajează tinerii să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale, se organizează de cinci ani la Universitatea Ovidius din Constanța. “Ceea ce ne dorim este să ne păstrăm absolvenții de liceu și de facultate cât mai mult în România insă nu vom putea să îi păstrăm decât dacă le vom oferi genul acesta de oportunități”, spune lectorul Costin Sorici de la Facultatea de Stiințe Economice a Universității “Ovidius”. Elevii constănțeni vor concura, in luna mai, la Bruxelles  împotriva finaliștilor din alte țări participante ale Europei. Anul trecut, competiția europeană a fost câștigată tot de o echipă din Constanța.