Eolienele ar putea „exploda” în facturi

Eolienele ar putea „exploda” în facturi

Schema de sprijin pentru energiile regenerabile s-ar putea modifica în aşa fel încât să ducă la o dublare a costurilor cu subvenţiile în preţul energiei electrice, susţin reprezentanţii Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC).

 

Potrivit acestora, actuala schemă de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa, va adăuga în acest an 9,2 euro pe MWh la preţul final al energiei electrice, conform unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC). Asta în condiţiile în care energia en-gros se tranzacţiona pe bursă ieri cu 30 euro/MWh. Comparativ, consumatorii plăteau în 2010 doar 0,81 euro/MWh pentru regenerabile.

Din 2017, când producătorii vor începe să primească certificatele verzi restante, amânate de Guvern în 2013, costul va ajunge la 11,2 euro/ MWh, apoi la 11,5 euro/MWh, în perioada 2018 - 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificări propuse

Producătorii de energie regenerabilă solicită însă modificarea schemei de sprijin. Într-un grup de lucru organizat la Ministerul Energiei, la care participă şi reprezentanţi ai producătorilor, se analizează câteva schimbări ale legislaţiei actuale, printre care posibilitatea vânzării tuturor certificatelor verzi, eliminarea cotei obligatorii de regenerabile etc. „Aceste măsuri care se iau în calcul ar duce la o dublare a subvenţiei”, afirmă reprezentanţii ABIEC. Astfel, costurile generate doar de certificatele verzi ar urca la 22,4 euro/MWh. În plus, România ar trece pe locul doi în UE 28 după impactul în facturi al regenerabilelor.

În prezent, PwC arată că România are al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra preţului la consumatorul final, în cadrul unui grup de 10 state, printre care Germania sau Polonia.