Episodul „spionului” Ponta nu va influența alegerile

Episodul „spionului” Ponta nu va influența alegerile

Sociologii consideră că dezvăluirile privind presupusul trecut de ofițer sub acoperire nu vor afecta prea mult bătălia electorală, în absența unor probe consistente.

Vasile Dâncu a precizat pentru „Evenimentul zilei” că acuzaţiile președintelui Traian Băsescu privind trecutul de ofiţer SIE al premierului Victor Ponta nu au forța pe care au avuto alte lovituri de imagine, din campaniile anterioare. În primul rând, susţine sociologul, nu există elementul de noutate sau surpriză, în condițiile în care președintele anunțase deja că va face aceste declarații despre unul dintre prezidențiabili. Apoi, spune Dâncu, studiile efectuate în perioada în care președintele a avertizat că va prezenta date potrivit cărora unul dintre prezidențiabili a fost ofițer sub acoperire au arătat că românii nu sunt foarte exigenți în ceea ce privește sancționarea acestui tip de James Bond al politicii.

„Premierul a reacționat adecvat”

Concret, ei nu și-ar schimba opțiunea dacă ar afla că cel pe care îl susțin în cursa pentru Președinţie a fost agent. Datele problemei s-ar putea schimba doar dacă apar probe noi conform cărora Victor Ponta ar fi făcut ceva ilegal. În prezent, președintele Traian Băsescu nu a venit cu probe directe în susținerea acuzațiilor sale, astfel încât, deocamdată este cuvântul lui împotriva cuvântului lui Victor Ponta. Este posibil ca, în urma cercetărilor, să constatăm că acuzațiile nu fac altceva decât să-l victimizeze pe premier și să aibă efect invers, consolidându-i poziția. Dâncu a mai afirmat că trebuie să avem în vedere și faptul că opinia publică este imprevizibilă, reacționează emoțional, iar, în context, contează foarte mult și ce spun liderii de opinie, jurnaliștii și cum reacționează cei vizați. „Victor Ponta a avut o reacție adecvată, a răspuns scurt, cuprinzător, văzându-și în continuare de campanie. Cred că a făcut foarte bine că nu a intrat într-o dezbatere mai lungă pe acest subiect”, a mai comentat Vasile Dâncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Electoratul este vaccinat”

Sociologul Darie Cristea spune că efectele pe care ar putea să le aibă afirmația foarte fermă a președintelui depind și de modul în care vor evolua lucrurile, în sensul în care rămâne de văzut dacă vor ieși la iveală alte elemente ale poveștii. Dacă nu apar astfel de elemente, sociologul spune că dezvăluirile lui Băsescu nu vor avea prea mare impact și, cu siguranță, nu vor duce la retragerea din cursa prezidențială a lui Victor Ponta. În plus, Cristea a precizat că „ambele tabere sunt extrem de polarizate, iar lumea este destul de vaccinată în privința acestui tip de atacuri de campanie”. „Dacă nu apare ceva consistent, o să treacă aproape neobservat, totul se va uita în două-trei zile”, crede sociologul. Într-o țară care nu și-a reglat problemele cu trecutul comunist și abia acum se confruntă cu un prim proces al unui reprezentat al vechilor structuri ale Securității, Darie Cristea crede că electoratul nu percepe la adevărata gravitate problema unui om politic care ar fi fost și agent al serviciilor, după 1989. În percepția publicului, totul se reduce mai curând la o luptă politică între cei doi actori: susținătorii lui Traian Băsescu, atât câți mai sunt, vor lua de bun ceea ce a spus președintele, în vreme ce tabăra lui Ponta va califica totul drept o „mizerie” de campanie. El a mai spus că atât timp cât lucrurile vor rămâne învăluite în mister și nu vor fi clarificate, Ponta este avantajat, adăugând că au existat și alte „episoade” care i-au vizat pe ceilalți candidați și care nu au „explodat în realitate”.

Fiul lui Ponta, dezamăgit pentru că tatăl său nu e spion

Premierul Victor Ponta a relatat, la începutul ședinței de guvern de ieri, că afirmațiile șefului statului legate de activitatea sa ca ofițer acoperit în cadrul SIE au fost un subiect de discuție și în familie. Fiul său Andrei a fost curios să afle dacă prim-ministrul a activat ca spion. „L-am dezamăgit pe băiatul meu Andrei, care m-a întrebat: «Tati, ești spion?» I-am zis că nu și a fost tare dezamăgit”, a spus Ponta. „Acum ce să-i fac? Să-l trimit la Băsescu să-i explice?”, a mai spus prezidențiabilul PSD. Ulterior, Ponta a relatat această întâmplare și pe Facebook, ilustrând postarea cu o fotografie în care apare alături de fiul său, Andrei. Este prima dată când Victor Ponta neagă clar că ar fi fost agent acoperit. Inițial, el a spus că acuzațiile lui Băsescu la adresa sa sunt „numai minciuni”, iar el a respectat legea și a „servit țara”.

Cătălin Harnagea: „Posibil să fi fost recrutat”

Fostul șef al SIE între 1997 și 2000, Cătălin Harnagea, nu a negat posibilitatea ca actualul premier să fi fost ofițer acoperit. „Este și nu este posibil, așa cum sunt și alții posibil sau imposibil de racolat de un serviciu de informații (...) Este posibil ca nu numai Ponta, dar și alții să fi fost racolați de servicii de informații. Atât timp cât nu se încalcă legea, este posibil. Este posibil să fi fost recrutat”, a spus Harnagea, la Europa FM. El a mai explicat de ce serviciile secrete puteau recruta magistrați în acei ani. „Singura lege care nu ar fi permis lucrul ăsta (recrutarea unui magistrat - n.r.) era Statutul Magistraților - Legea 92. Iar Legea 92, între 1992 și 2004, permitea acest lucru, iar SIE nu a comis nicio infracțiune în clipa de față, astăzi”, a declarat fostul director al SIE.

Comisia SIE începe, luni, audierile

Luni, comisia parlamentară de control a SIE va începe audierile în cazul „Ponta - ofițer acoperit”, a anunțat președintele acestei comisii, deputatul PNL Mihăiță Calimente. Potrivit lui Calimente, va fi audiat generalul Silviu Predoiu, cel care asigură conducerea SIE, după demisia lui Teodor Meleșcanu. Totuși, există limite în capacitatea de control a parlamentarilor. „Noi, pe operațiuni și bugete nu putem face verificări”, a spus Calimente pentru EVZ. El a explicat că dorește însă să confrunte inadvertențele din declarațiile fostului șef al SIE, Teodor Meleșcanu, și comunicatul SIE, precum și motivul pentru care aceste serviciu secret s-a contrazis cu Președintele României.