Europa de Est, prinsă la mijloc între NATO-UE și Rusia

Europa de Est, prinsă la mijloc între NATO-UE și Rusia

Problema NATO este că Alianța și-a atins scopul originar și nu există un acord între statele partenere asupra misiunii sale din prezent

Misiunea originară a NATO a fost să blocheze o eventuală invazie sovietică în Vestul Europei și a fost îndeplinită în 1991, când s-a destrămat URSS. Atunci, NATO se putea dizolva, scrie analistul american George Friedman, pe siteul Euractiv, dar, adaugă el, problema cu instituțiile multinaționale este că trăiesc independent de motivul pentru care au fost create.

Lipsa consensului

Din 1991, după ce SUA au atacat Irakul, problema fundamentală a Europei și a Statelor Unite este statutul lumii islamice, după încheierea Războiului Rece, care impusese stabilitate în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, nu există consens pe trei probleme: dacă Alianța are obligația de a acționa colectiv, militar, pentru a face pace în Orientul Mijlociu; cum ar trebui să arate pacea aceasta și dacă ar trebui să se facă un efort colectiv pentru a preveni atacurile teroriste asupra țărilor NATO. NATO nu are o misiune unitară, pentru că un conflict islamic este văzut în moduri diferite de țări diferite, în momente diferite, spre deosebire de Războiul Rece, care era preceput ca o amenințare de toată lumea.

Problema este extrem de importantă pentru Europa de Est, explică Friedman, care spune că statele din această zonă sunt prinse între două forțe: Uniunea Europeană (încă funcțională, dar fragmentată) și Rusia. Așadar această regiune este tot mai puțin sigură și încearcă să-și stabilizeze frontiera vestică, iar Balcanii, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria simt deja „vântul” care bate dinspre Rusia.

Problema Europei de Est

Pentru țările est-europene, problema este că pe cât de fragmentată este UE, pe atât de fragmentată este și NATO și, cu excepția SUA, NATO nu are voința și forța de a fi o putere majoră, care să blocheze un atac ce ar veni din partea rușilor.

Pe de altă parte, Rusia, deși pozează în mare putere, are dificultăți economice enorme, remarcă analistul, care spune că armata sa este doar „o umbră” a ceea ce a fost cândva, iar modernizarea depinde de banii alocați - foarte puțin, după scăderea prețului petrolului.

Dacă statele est-europene ar colabora, ar constitui o forță extraordinară. Doar că slovacii și ungurii nu prea au încredere în NATO, iar polonezii și ungurii nu prea au încredere în UE.