Editura Evenimentul si Capital

Avertismentul unui expert israelian: „Europa trebuie să ia măsuri ferme împotriva terorismului înaintea unui dezastru”

Jonathan Fine, la întâlnirea cu jurnaliștii români
Autor: | | 0 Comentarii | 249 Vizualizari

Europa are nevoie de o agendă politică pentru a combate eficient terorismul pe baza căreia să adopte măsuri eficiente înainte să fie lovită de un dezastru, a declarat Jonathan Fine, expert la Institutul Internațional pentru Combaterea Terorismului din Israel, la un briefing găzduit de ambasada israeliană la București.

„Orice democrație este obligată să se apere în fața terorismului, să își protejeze cetățenii. Dar schimbările trebuie făcute cu atenție, nu abrupt, nu trebuie aruncate pe fereastră valorile democratice, iar cetățenilor trebuie să le explice necesitatea măsurilor. Impunem limite drepturilor omului, dar nu trebuie să o lumă razna. O linie trebuie însă trasă până la urmă”, a subliniat el, referindu-se la dezbaterea pan-europeană privind înăsprirea legislației după atacurile de la Paris.

„Trebuie să li se spună că limitarea drepturilor omului se aplică doar suspecților, nu tuturor”, a adăugat Fine, pledând, în ceea ce privește un răspuns eficient în fața terorismului, pentru o cooperare mai strânsă la nivelul serviciilor secrete.

„Europa din zilele noastre se confruntă cu două mari provocări: combaterea nucleelor islamiste care se extind și imigrația musulmanilor și integrarea acestora din urmă. Provocarea majoră în ceea ce privește integrarea vizează în special musulmanii tineri, din a doua sau a treia generație de imigranți”, a adăugat el. Nimeni din Europa nu și-a bătut capul, în ultimele decenii, să adopte o strategie de integrare coerentă pentru integrarea musulmanilor, a mai explicat expertul israelian. În lipsa acestor măsuri coerente de integrare, nu e de mirare că formațiunile populiste și de extremă dreapta căștigă teren în Europa, a adăugat Fine

Sunt peste 20.000 de site-uri jihadiste active în întreaga Europă și, din acest motiv, este foarte important ca autoritățile să stăvilească valul de incitare la ură în rândul tinerilor propagat prin intermediul acestor site-uri. Tocmai aici trebuie să intervină serviciile secrete, printr-o colaborare pan-europeană mult mai strânsă.

Europa trebuie însă să se miște rapid în fața amenințării jihadiste, a mai atras atenția expertul israelian. „Mi-e teamă că schimbări majori nu se vor produce înainte ca Europa să fie lovistă de un atac dezastruos. Iar atacurile de la Paris și Copenhaga reprezintă doar începutul acestei ofensive a radicalilor”, a avertizat Fine.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro