Europarlamentari români, în vizorul Oficiului European de Luptă Antifraudă

Europarlamentari români, în vizorul Oficiului European de Luptă Antifraudă

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Parchetul din Paris au demarat o anchetă ce vizează modul în care europarlamentarii Frontului Național și-au angajat asistenți locali, mulți politicieni europeni având prea mulți asistenți pe plan local.

Potrivit flux24.ro, personajul cheie al europarlamentarilor Frontului Național (FN) fiind vicepreședintele formațiunii, românca Marie-Christine Arnăutu.

Investigația a pornit în urma sesizării președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care a reclamat o serie de suspiciuni cu privire la activitatea a 20 de asistenți ai europarlamentarilor FN, care deși sunt plătiți de legislativul de la Strasbourg s-ar fi ocupat în realitate de activitățile interne ale formațiunii franceze.

Potrivit verificărilor preliminare, acești asistenți erau înregistrați la sediul FN din Nanterre și apăreau și în organigrama partidului. "Dacă ancheta preliminară confirmă suspiciunile preşedintelui Parlementului European, va fi demarată o anchetă penală", a precizat Parchetul de la Paris, citat de Euractiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnaliștii Euractiv precizează și faptul că ancheta s-ar putea extinde, deoarece FN nu este singura formațiune politică din Parlamentul European suspectată de această practică. Potrivit raportului, care urmează să fie dezbătut în şedinţa plenară a PE din aprilie, cei 751 de europarlamentari au, în medie, 6,34 asistenţi locali şi 2,33 asistenţi acreditaţi. În timp ce aceştia din urmă îi ajută pe membrii PE în activităţile lor din Bruxelles şi Strasbourg, cei locali rămân în ţările de origine unde menţin legătură cu alegătorii.

O altă problemă semnalată se referă la faptul că peste 50 de europarlamentari nu au niciun asistent acreditat, bazându-se doar pe cei locali. "Nu e posibil să te ocupi cu adevărat de chestiuni legislative, să participi la comisii, să depui amendamente, fără să ai asistenţi la Bruxelles sau la Strasbourg", explică Gérard Deprez de la ALDE.

Potrivit flux24.ro, cei 31 de eurodeputaţi români au 82 de asistenţi acreditaţi şi 127 locali. Cei mai mulţi asistenţi îi are independentul Mircea Diaconu: 2 acreditaţi şi 13 locali. Liberalul Daniel Buda are şi el 14, dintre care 11 în ţară, iar social-democratul Victor Negrescu are 13, dintre care 10 locali.

La polul opus, sunt europarlamentari cu câte trei asistenţi: Ramona Mănescu, Damian Drăghici şi Claudiu Ciprian Tănăsescu sau patru: Monica Macovei, Sorin Moisă, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu, Claudia Ţapardel şi Renate Weber.