Eveniment dedicat încurajării investițiilor în România, la CCIR

Eveniment dedicat încurajării investițiilor în România, la CCIR

Starea economică a României este mai bună decât cea din percepția investorilor, iar situația trebuie să se schimbe

Reuniunea anuală a consilierilor economici din cadrul Birourilor de Promovare Comercială Economică din Reţeaua Externă a fost găzduită, luni, de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). „Realitatea românească este mai bună decât o percep unii investitori. Portofoliul de proiecte de investiții pe care le avem în derulare au o valoare de 1,8 miliarde de euro și un potențial de 15.000 de locuri de muncă”, a spus Alexandru Năstase, șeful Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public Privat, prezent la eveniment. Mihai Tudose, ministrul Economiei, a atras atenția asupra rolului jucat de consilierii economici. „Vorbim despre un mecanism de feedback care trebuie foarte bine pus la punct, despre ce transmiteţi dumneavoastră, consilierii, în România, despre economiile unde vă desfăşuraţi activitatea şi despre ceea ce vi se furnizează prin diverse canale, începând cu partea guvernamentală, prin minister, trecând prin Camera de Comerț și Industrie a României, ajungând la patronate”, a declarat acesta.

Legea PPP-ului, vitală

„Avem posibilitatea de a atrage zeci de miliarde de euro ca investiţii directe în industrie, agricultură, turism sau IT. Trebuie să accelerăm lucrurile în privinţa legii parteneriatului public- privat”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele CCIR. Acesta a atras atenția că există aproximativ 22.052 de exportatori în România, dar primii 1.000 dețin 82,4% din exportul României. 70% din comerțul exterior al României este către Uniunea Europeană, 15% către țările europene non-UE şi mai rămân 15% overseas”. Piaţa UE a ajuns la un grad de saturaţie și ar fi un moment oportun de orientare către pieţele extracomunitare, a spus preşedintele CCIR. În context, Florin Vodiță, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, a spus că una din preocupările ministerului este „reintrarea pe piața CSI”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potențialul agriculturii

Din păcate, o mare parte din producția agricolă este exportată ca materie primă, deci fără valoare adăugată, a atras atenția secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu. Un plus al agriculturii este că asigură nu doar „necesitatea națională, ci și acel excedent, destinat exportului”. Botănoiu a atras atenția asupra fondurilor puse la dispoziție de PNDR, din care 9,5 miliarde de euro reprezintă investițiile pentru agricultori.

La eveniment au mai participat consilierul de stat la Cancelaria Primului Ministru, Luminiţa- Teodora Odobescu, secretarul de stat MAE, Radu Podgorean, pre şedintele ANEIR, Mihai Ionescu, preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu, preşedintele Eximbank, Traian Halalai și Cristian Pârvan, secretar general al AOAR.