Evenimentul zilei TV. Oana Popescu: Prin semnarea capitolului politic, UE face un gest simbolic faţă de Ucraina

Evenimentul zilei TV. Oana Popescu: Prin semnarea capitolului politic, UE face un gest simbolic faţă de Ucraina

Ediția de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei” îi are ca invitați pe Gelu Trandafir (Freedom House) și Oana Popescu, director Global Focus. În studio se va afla și Horia Tabacu, senior editor EVZ.

Principalele teme de discuție vor fi noua ofensivă anticorupție și criza din Crimeea. Puteți adresa întrebări direct secțiunea comentarii a articolului care va prezenta emisiune, adresa de mail online@evz.ro și la telefonul 021.202.2000. LIVE TEXT: - despre semnarea de către Ucraina a Tratatului de Asociere cu UE Oana Popescu:

Azi se semnează numai componenta politică- se face gestul simbolic pentru Kiev. Doar atât poate face UE în momentul în care nu există la Kiev un guvern care să îşi asume continuitatea angajamentelor luate. Abia după alegerile din mai vom putea vorbi despre un parcurs mai consistent, însă se dă o gură de aer după pierderea Crimeei. Este o recuperare la nivel simbolic, dă Euromaidanului ceea ce şi-a dorit de la început.

Gelu Trandafir:

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ce s-a întâmplat acum şi comportamentul agresiv al Rusiei vor accelera oferirea unui parcurs european acestor ţări. Va accelera dezbaterile privind oferirea clară a perspectivei de aderare pentru Ucraina şi Moldova. Este un semnal politic foarte clar că Ucraina nu este abandonată, are perspectiva unui parcurs european, este un semnal transmis şi Rusiei. Oana Popescu:

Aş pune într-un context mai puţin festiv ce se întâmplă astăzi, cred că vom vedea din ce în ce mai multe gesturi simbolice din partea UE, dar mai puţine acţiuni consistente.

Vom urma gesturi simbolice faţă de Ucraina, urmate de sprijin pe zona de dezvoltare. Horia Tabacu:

Sunt foarte sceptic în legătură cu demersurile europene de a ajuta Ucraina. Se spune că ruşii, unde intră, nu mai pleacă niciodată. Cred că Putin va continua să se extindă şi sunt foarte sceptic că demerusurile de la Bruxelles îl vor opri. Gelu Trandafir:

Problema este legată de bani, de dependenţa Vestului de banii din Rusia, ai oligarhilor ruşi. În momentulş în care oferi această perspectivă, trebuie să îşi asumi, să îngheţi averile oligarhilor corupţi şi aşa mai departe. Abia atunci Rusia va înţelege că Vestul este serios.

Oana Popescu: În privinţa Moldovei, cred că s-a trecut într-o zonă de politică de forţă.

Nu cred că balanţa se va înclina spre zona europeană, cred că lucrurile vor evolua ca şi până acum.

Da, este posibil ca Federaţia Rusă să nu se oprească la anexarea Crimeei, dar nu cred că se va întâmpla pe termen scurt. În estul Ucrainei nu cred că este nevoie ca Rusia să facă nişte paşi politici.

Perspectiva care se conturează nu este neapărat una neplăcută pentru România sau Rep. Moldova: ca Transnistria să se rupă. Este foarte clar că Moldovei i-ar fi mai uşor în parcursul european fără Transnistria. Cred că trebuie să renunţăm să ne mai iluzionăm. Interesele americane sunt globale, s-au făcut nişte calcule. UE nu este capabilă să proiecteze interese globale în acest moment. Trebuie să fim realişti că va exista o zonă tampon în această regiune. Cred că România trebuie să promoveze ideea de a acorda o atenţie sporită la ceea ce se întâmplă.

Gelu Trandafir:

Eu cred că fie Vestul reacţionează, fie în momentul în care abandonezi această luptă a lui Putin, vei fi terminat.

Horia Tabacu:

Putin a dovedit că se pot face alegeri, se poate câştiga şi în altă ţară. - despre posibila candidatură a Elenei Băsescu pe lista PMP

Horia Tabacu:

Cred că va candida pe liste. Probabil se va duce pe listele Mişcării Populare, cred că aşa ar fi firesc

Oana Popescu:

Elena Băsescu avea o problemă de legitimare a candidaturii, încă de data trecută. Avea nevoie de o legitimare pe listele unui partid. Evident, şi partidul va avea beneficii din această candidatură, beneficiile sunt reciproce.

Gelu Trandafir:

M-au deranjat atacurile la adresa Monicăi Macovei, are 41 de amendamente. A-i pune la îndoială activitatea sau a o acuza mi se pare lipsit de etică. CITIȚI ȘI:

  • "Evenimentul zilei" TV. George Rîpă: Măsurile populiste din programul de guvernare vor arunca economia în zona gri
  • Evenimentul zilei TV. Dan Andronic: La alegerile prezidențiale se va juca pe tandemul premier - președinte
  • EVZ TV. Sebastian Lăzăroiu: Daniel Chiţoiu va fi salvat de Parlament, având în vedere antecedentele | VIDEO
  • "Evenimentul zilei" TV. Paul Ghiţiu: Majoritatea parlamentară funcţionează ca un grup organizat care se protejează
  • EVT TV. Daniel Fenechiu: În România, litera legii nu înseamnă şi spiritul legii
  • EVZ TV. Sorin Ioniţă: 15 martie va fi o revenire a UDMR care îşi va apropia sărbătoarea, nu a extremiştilor | VIDEO
  • "Evenimentul zilei" TV. Elena Udrea: Ponta nu are nevoie de Tăriceanu, PSD-ul nu îl va susţine la alegerile prezidenţiale
  • "Evenimentul zilei" TV. Theodor Paleologu: ”Tăriceanu este candidatul ideal pentru PSD"
  • EVZ TV. Elena Udrea: "În 2007, miniştrii PD doreau să rămână alături de Tăriceanu"
  • EVZ TV. Dan Andronic: Guvernul Ponta III nu se naşte aşa uşor. UDMR nu este decis dacă îşi asumă guvernarea
  • EVZ TV: Nimeni nu contestă dreptul minorităţilor la educaţie în limba maternă, dar înţelegerea dintre PSD şi UDMR denotă minciună şi inconsecvenţă
  • EVZ TV. Adrian Moraru: Singurul punct din programul de guvernare este: supravieţuim până la sfârşitul anului
  • "Evenimentul zilei" TV. George Rîpă: Eu cred că vom asista la o ruptură a PNL