Evenimentul zilei TV. Remus Ștefureac: După ruperea USL, singura instituţie care a crescut în popularitate este DNA

Evenimentul zilei TV. Remus Ștefureac: După ruperea USL, singura instituţie care a crescut în popularitate este DNA

La ediția de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei” au fost invitați: sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, și consultantul politic, Alin Bogdan. În studio se va afla și Andreea Udrea, jurnalist EVZ.

Principala temă de discuție a fost dosarul de corupţie de la Mehedinţi

Violeta Fotache, prin telefon:

  • Influenţa pe care Duicu urma să o trafice pentru a obţine numirea lui Elisabeta Ponea şefă la secţia judiciară a DNA. Vedem încă o dată de ce este important ca numirile să se facă fără nicio atingere a factorului politic.
  • Şeful Poliţiei Judeţene şi-a negociat un post important în cadrul Poliţiei la Bucureşti (la Direcţia de Ordine Publică la IGPR).

Remus Ștefureac:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Cred că de ceva vreme asistăm la o consolidare a instituţiilor din zona justiţiei.
  • Mă uitam pe sondaje şi am văzut că, după ruperea USL, singura instituţie care a crescut în popularitate este DNA. Prin urmare, m-aş bucura pentru sănătatea sistemului românesc, ca acest episod să fie unul normal.
  • N-aş vedea-o ca pe o reacţie de moment, ci ca pe una sistemică.

Alin Bogdan:

  • Sunt 2 paliere ale discuţiei: cel instituţional, dar şi cel politic: cine decontează şi cine câştigă politic din aceste acţiuni ale DNA. La o primă evaluare, nu pierd Opoziţia şi premierul Victor Ponta.

Andreea Udrea:

  • Percepţia asupra activităţii DNA s-a îmbunătăţit foarte mult în ultima vreme.
  • Cred că Victor Ponta este supus în permanenţă la presiunea baronilor locali. Să fim serioşi, PSD-ul se bazează foarte mult la europarlamentare pe influenţa liderilor locali.

Remus Ştefureac

Uneori s-ar putea să avem o viziune eronată asupra forţelor care influenţează votul. Cred că organizaţia politică este mai importantă decât liderul.

Alin Bogdan

Nu cred că Ponta pierde dacă DNA-ul face puţină curăţenie, se minimalizează capacitatea unei organizaţii locale de a vinde meciul.

Remus Ştefureac

Va fi dificil, într-o dezbatere la prezidenţiale, dacă va avea loc, să i se reproşeze ceva lui Ponta pe aceste teme de justiţie.

Andreea Udrea:

Am impresia că liberii au început să spună că PSD se transformă în partidul stat. Sunt puţin necredibili, având multe probleme cu legea, dar aceasta va fi sigur o temă de campanie. Nu ştiu dacă va fi folosită de liberali, dar va fi de alte formaţiuni.

Alin Bogdan:

Pe măsură ce se scurg ciclurile electorale, oamenii obosesc. La sfârşitul zilei, cu mici nuanţe, toate guvernările procedează la fel. Prezenţa la vot scade, asta este consecinţa acestui tip de politică, se restrânge cercul electorilor care sunt interesaţi de acest fenomen şi aleg o tabără sau alta.

În sondajele pe care le-am văzut, oamenii de care vorbesc, 30% din populaţie care votează, îşi formează opiniile ca la fotbal: ţin cu Steaua sau cu Dinamo. Opiniile nu se formează de la probleme reale.

Remus Ştefureac:

Suntem încă în copilăria democraţiei, cum îmi place să spun.

Andreea Udrea:

Certificatele medicale sunt un tertip prin care aceşti oameni încearcă să impresioneze opinia publică şi să amâne, să se ascundă de lege.

Remus Ştefureac:

Indiferent de problemele de sănătate, cauzele din instanţă trebuie să îşi urmeze cursul.

Alin Bogdan:

Mai interesant este cum se descoperă aceste boli si suferinţe imediat după începerea urmăririi penale. Probabil medicii români sunt stimulaţi de acţiunile DNA.