EVZ a descoperit bazele de antrenament ale „Academiei Infractorilor Români”

EVZ a descoperit bazele de antrenament ale „Academiei Infractorilor Români”

Gruparea pregătită de interlopul Țâță acționa după metoda grupării sârbe „Pantera Roz”. Recruților li se spăla pur și simplu creierul.

Reguli militare aplicate fără milă, coduri interne respectate cu sfințenie, penitențe, locotenenți cu ștaif, secretari, contabili, ofițeri activi, ofițeri în rezervă, avocați și creiere spălate la foc continuu în tabere de antrenament. Toate ghidate după mica „Biblie„ în care erau trecute reguli de viață și de moarte impuse de comandantul suprem, interlopul Adrian Botez, zis Țâță, oamenilor săi. Motto-ul infractorilor păstoriți de Țâță: „Dacă te ia garda, te mai întorci acasă, dacă te ia preotul, nu te mai întorci”.

Viața lui Țâță bate filmul!

Deși pare, nu este un scenariu de film premiat la Cannes, iar personajele nu sunt unele fictive. Vorbim despre cea mai costisitoare anchetă a DIICOT - în jur de 300.000 de euro - în dosarul hoților din magazinele de lux, grupare ce acționa sub numele de „Academia Infractorilor Români (AIR)”. Anchetatorii au făcut ieri 52 de percheziţii în acest dosar, 36 de persoane, printre care și Botez, încarcerat în acest moment la Penitenciarul Iași - fiind aduși la audieri. Gruparea din care făceau parte 100 de membri, specializată în spargeri din magazinele de lux din străinătate - este acuzată că, în ultimii doi ani, a furat bijuterii şi ceasuri în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro, din magazine de lux din Europa. Polițiștii au pus sechestre pe bunuri mobile, imobile, dar și pe autoturisme de lux.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Imagini surprinse în timpul jafului comis de oamenii lui Țâță, în 2013, la Paris

Pentru a fi recrutat în AIR trebuia să treci teste dure și să respecți regulile militare impuse de codul comandantului suprem. Noii recruți erau antrenați timp de 90 de zile în țară, înainte de a fi trimiși să fure în străinătate, din magazine de lux.

FOTO:Locotenenții lui Botez au intrat mascați într-un magazin de lux din Paris

Codul AIR

1. Infractorii din Academie acționau după un plan bine făcut.

2. Acționau cu violență, dar se fereau să rănească sau să omoare oameni.

3. Nu foloseau niciodată arme de foc.

4. Jafurile erau comise și ziua și noaptea, fiind folosite inclusiv cocktailuri Molotov.

5. Retragerea se făcea apoi pe trasee de fugă, dar niciodată cu ajutorul autoturismelor.

6. O persoană din „Academie” se afla întotdeauna la ușă și cronometra ca întregul jaf să nu dureze mai mult de 60 de secunde.

7. Fiecărui nou recrut îi era prezentat regulamentul AIR.

8. Odată intrat în „Academie”, nu te retrăgeai după bunul plac, ci când voia comandantul.

Cazne pentru recruți ● Oase rupte ● Jaf în 60 de secunde

Reporterii EVZ au mers, ieri, la „taberele” din București - extrem de luxoase și cu aparatură performantă - în care își desfășurau antrenamentele recruții interlopului Țâță. După descinderile procurorilor și mediatizarea cazului, nici țipenie de om pe străzile cu pricina. Doar câteva mașini de lux, parcate în fața imobilelor.

FOTO: Casele în care se antrenau erau pe străzile Zeletin, din zona Băneasa (sus) și Costache Radu, din zona Pipera (jos) FOTOGRAFII: RĂZVAN PETRESCU

Procedura de recrutare era simplă. Membrii erau aduși din județul Neamț și antrenați în aceste imobile, care au geamurile acoperite cu folii negre. Pentru a nu reține traseul, cei nou-inițiați erau aduşi aici cu saci negri pe cap, după care li se luau amprente și fire de păr pentru ADN.

În aceste centre, recruţii urmau un antrenament fizic şi psihic, întocmindu-li-se un dosar, care cuprindea: nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărții de identitate, înălțime, greutate, date medicale și fotografie.

Pentru a testa rapiditatea hoților, aceștia erau puși să adune 50 de obiecte aruncate în 60 de secunde. În cazul în care ratau, pedeapsa era: „Oase rupte”.

FOTO: Violenți, așa cum le era obiceiul, au spart vitrinele și au furat ceasuri și bijuterii

Tot 60 de secunde dura pe ceas și un jaf la magazinele de lux, fiecare hoţ având repartizat un rol exact. Astfel, odată stabilite ţintele, membrii grupului se organizau în aşa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, de obicei protejate prin uşi securizate.

La intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizați în femei, alteori îmbrăcați în haine scumpe, de obicei Armani. După ce aceștia intrau în magazine, alţi doi „colegi” mascați pătrundeau prin forţă.

Cu violenţă şi sub ameninţare, cei din urmă spărgeau cu baroase vitrinele, furând ceasuri şi bijuterii pe care le îndesau în rucsacurile pe care le purtau în față.

FOTO: După ce aveau ,,prada’’, retragerea se făcea pe trasee de fugă, stabilite dinainte