EVZ CHIȘINĂU. „Acasă, în Marienfeld, Moldova!”. Pe urmele strămoșilor germani care au creat o localitatea în sudul ţării

EVZ CHIȘINĂU. „Acasă, în Marienfeld, Moldova!”. Pe urmele strămoșilor germani care au creat o localitatea în sudul ţării

Urmașii nemților care au locuit până în 1940 în localitatea Marienfeld, Cimișlia, sat fondat în 1911 de germani basarabeni, au venit în R. Moldova pentru a descoperi locurile unde au locuit străbunii și părinții lor.

Marienfeld este o localitate pitorească din sudul Moldovei. Despre faptul că aici au locuit nemți se cunoaște doar datorită câtorva case care au rămas până astăzi, majoritatea nelocuite. Moldovenii, foști deportați care au venit să trăiască aici după moartea lui Stalin, pentru că nu au fost primiți în localitățile de baștină, și-au înălțat case noi, întregi au rămas doar beciurile construite din cărămidă obținută chiar de nemți și fântânile cu ciutură și cu ghizd de piatră, de unde și astăzi beau apă localnicii.

În 1940, satul a rămas pustiu. Cele circa 100 de familii de nemți s-au întors în Germania, în urma înțelegerii dintre Hitler şi Stalin. Sovieticii au întemeiat în acest loc o gospodărie agricolă sătească și au redenumit satul din Marienfeld în Pervomaisk. Iar noii locuitori, săraci lipiți pământului, au găsit aici gospodării îngrijite, case mobilate și pământ de lucrat.

Nemții au putut reveni la Marienfeld abia în 1988. De atunci vin periodic. Au înălțat un monument în memoria străbunilor lor, organizează acțiuni culturale împreună cu localnicii, cu care au devenit prieteni. Într-un an,  de exemplu, la Cimișlia au venit câteva familii de nemți ca să participe la seceriș, imitând astfel preocupările părinților lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre cei care bat anual drumul spre Republica Moldova sunt Artur Schaible și Olga Schuppel. Aceștia sunt protagoniștii filmului documentar „Acasă, în Marienfeld”, lansat luni la Chișinău, în cadrul Festivalului Filmului European. Documentarul moldo-german descrie într-o manieră impresionantă trăirile urmașilor celor care au locuit în Marienfeld între anii 1911-1940, prin intermediul celor doi protagoniști. Eroii germani basarabeni, revenind în Moldova pentru a găsi casele părinților lor, descriu emoționați Marienfeldul de odinioară. Mai mult, aceștia mărturisesc că se gândesc mereu la acest sătuc din raionul Cimișlia.

Monument în memoria nemților din Marienfeld

Olga Schuppel, intrând în casa în care a locuit unchiul său, descrie în film fiecare cameră în parte, amintindu-și și de buneii săi. Mai mult, aceasta nu ezită să scoată o căldare de apă din fântâna reconstruită de către tatăl său. Iar Artur Schaible, cu toate că s-a născut în timpul strămutării, afirmă că știe despre aceste locuri din spusele părinților săi. Artur Schaible povestește în film despre memoriile tatălui său, care a scris despre sat și despre soarta germanilor care au locuit aici. „Eu am fost conceput în Moldova şi este foarte important să vizitez baştina părinţilor mei, am fost de mai multe ori în Marienfeld şi chiar am construit un monument dedicat germanilor care au locuit aici”, a menționat cetățeanul german.

Protagoniștii documentarului remarcă faptul că această repatriere a germanilor din 1940 a constituit un moment groaznic. Oamenii au fost nevoiți să-și părăsească gospodăriile la care au lucrat timp de circa 30 de ani și să uite de această localitate fondată de către ei înșiși.

Sunt foarte emoționante întâlnire dintre locuitorii de odinioară și cei de acum, pe alocuri hazlie. „Prin acest film am vrut să arătăm cum sunt germanii și moldovenii în viața de zi cu zi, ci nu în politică sau economie. Sper că ați înțeles umorul din unele secvențe”, spune Matthias Meyer, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, prezent la lansare.

Sală arhiplină, spectatori mulțumiți

Sala cinematografului a fost arhiplină la eveniment, fiind prezenți locuitori de astăzi ai Marienfeldului, dar și eroii peliculei, Artur și Olga. „Nici nu ne-am gândit la o astfel de premieră, la care să asiste însuși prim-ministrul Republicii Moldova și președintele Parlamentului. Ne bucurăm enorm de această colaborare. Am avut emoții la fel de mari ca și eroii noștri”, mărturisește Irina Crăciun, producătorul emisiuni sociale la Moldova1. Acest film a fost realizat de postul de televiziune german „Deutsche Welle”, în colaborare cu postul public TV „Moldova 1”.

Filmul documentar este regizat de Irene Langemann, cunoscută în Germania și în alte țări și datorită faptului că a obținut importante premii la concursuri internaționale. „Deşi nu este un film cu caracter istoric, noi am încercat să mergem pe urmele germanilor basarabeni, ne-am bazat pe emoţii. Am filmat în mai multe locuri din satul Marienfeld care au legătură cu eroii filmului”, a declarat Irene Langemann.

Spectatorii care au vizionat pelicula au rămas plăcut surprinși. „Filmul a fost unul foarte bun, căci astfel putem învăța o parte din istoria Basarabiei. În plus, mi-au plăcut mult momentele amuzante”, afirmă Andrea Windemuth.