EVZ CHIȘINĂU. Autorităţile din Rusia exclud cotele pentru imigranţi. Patronii vor putea angaja atâţia imigranţi „cât îi țin buzunarul”

EVZ CHIȘINĂU. Autorităţile din Rusia exclud cotele pentru imigranţi. Patronii vor putea angaja atâţia imigranţi „cât îi țin buzunarul”

Federaţia Rusă elimină cotele pentru muncitorii străini care pot fi angajaţi de către oamenii de afaceri din ţară. Această prevedere se referă la toţi imigranţii care vin din statele cu regim fără viză cu Rusia, inclusiv din Moldova.

 

 

Potrivit versiunii electronice a publicaţiei „Izvestia”, oamenii de afaceri din Rusia vor putea angaja atâţia imigranţi câţi îşi vor permite, în baza unei singure patente. Costul minim al acesteia este 1.500 de ruble ruseşti. O patentă va fi valabilă doar pentru regiunea în care a fost procurată. În regiunile în care necesitatea forţei de muncă nu este atât de mare, patenta va costa mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abolirea sistemului de cote pentru ocuparea forței de muncă pentru imigranți a fost susținută la ședința comisiei privind politica în domeniul migrației a guvernului rus, care a avut loc săptămâna trecută, fiind condusă de prim-vicepremierul Igor Șuvalov. Şi aceasta în ciuda obiecțiilor Ministerului Muncii din Rusia. Cotele pentru lucrătorii imigranți din țările cu regim fără vize au fost introduse încă în 2007. În urma ședinței recente, a fost modificat proiectul de lege, astfel încât afaceriştii pot atrage imigranții la muncă pe bază de patentă. Până la decizia de anulare a cotelor, pentru a angaja un specialist, patronii erau nevoiţi să depună o cerere cu un an înainte şi să informeze organele abilitate ori de câte ori îi acorda angajatului concediu de odihnă sau când renunţa la serviciile acestuia.

Noua modalitate de angajare a lucrătorilor

Proiectul de lege elaborat de către Serviciul Federal de Migrație (FMS) introduce modificări la Legea cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă. Conform acestor modificări, organizațiile și întreprinzătorii individuali vor putea angaja lucrători în baza de patente (acestea se emiteau anterior numai pentru serviciu, persoanelor fizice, din 2010). Conform datelor FMS, ponderea străinilor din țări non-viză în rândul lucrătorilor străini în Rusia este de aproximativ 80 la sută. Aceasta include cetățenii din Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan, dar și din Moldova.

Valabilitatea aşa-numitei „patente corporative a imigrantului” se planifică a fi acordată de la o lună până la trei luni, cu posibilitatea prelungirii termenului până la maxim un an. Patenta va fi valabilă doar în regiunea în care se eliberează. În prezent, sistemul de patentare este utilizat exclusiv pentru imigranții care se angajează la serviciu la cetățenii care atrag forţa de muncă străină în servicii de menaj, nu în scopuri de afacere. Costul acestei patente este de 1.000 de ruble lunar.

Potrivit guvernului rus, cota de lucrători străini în Rusia în anul 2014 este de 1,6 milioane de persoane (în 2013 – 1,7 milioane de oameni). De exemplu, în Sankt Petersburg în acest an vor primi permis de muncă circa 136.000 de imigranți. Cota din regiunea Volgograd este de 1.000 de persoane. 

Reglementarea pieței forței de muncă în beneficiul bugetului

Potrivit vicepreşedintelui organizaţiei publice ruse a întreprinderilor mici şi mijlocii „Oporî Rosii”, Vladislav Korocikin, sistemul de patentare oferă un mecanism bun pentru gestionarea fluxului de migrație, care înlocuiește, de fapt, sistemul de cote. Este vorba despre posibilitatea regiunilor de a determina costul patentei în funcție de situaţia pieţei forţei de muncă.

Împotriva desființării de cote pentru lucrătorii străini este Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit reprezentanţilor ministerului, aceasta ar duce la prăbuşirea pieţei forţei de muncă.

De partea comisiei privind politica în domeniul migrației a guvernului rus sunt şi avocaţii. Potrivit lor, introducerea sistemului de patente şi eliminarea cotelor are ca scop legalizarea imigranţilor care lucrează ilegal în Rusia. „Cel mai simplu mod de a face angajatorii şi lucrătorii imigranţi să se supună legii este de a simplifica procedura de obţinere a permiselor”, menţionează Andrei Kuzmin, avocat la biroul de avocaţi „Urlov i partniorî”

Sistemul de patentare testat în ocuparea forței de muncă a cetățenilor străini a dat roade: mai mult de un milion de lucrători au reuşit să iasă din economia subterană.

Miliarde de ruble în bugetul statului

Propunerea de a include patentele pentru imigranţi a venit după ce s-au înregistrat pierderi economice uriaşe cauzate de deficitele bugetare de stat din plata pentru utilizarea forţei de muncă străină. În anul 2013 au fost oferite patente pentru 1,5 milioane de imigranţi. Timp de trei ani de când se oferă patenta au fost emise circa 3,5 milioane de astfel de acte. Reprezentanţii Serviciului Federal de Migraţie au declarat că veniturile totale după acordarea patentelor pe parcursul a trei ani au adus autorităţilor în jur de 21 de miliarde de ruble.

Munca legală îi va proteja pe moldoveni

Potrivit analiştilor de la Chişinău, posibilitatea de a obține o patentă îi va ajuta pe imigranţii moldoveni să fie mai protejaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Cu siguranţă, este mai bine decât să fie acolo imigranţi ilegali, să trăiască precum nişte barbari sau paria. Perioada aceasta de barbarie în care imigranţii activau absolut ilegal este deja depăşită. Datorită acestor modificări, ei se vor simţi şi, de fapt, vor fi protejaţi”, a declarat Oazu Nantoi, analist politic

Cum obţinem patenta?

Pentru a obţine o patentă, persoana fizică trebuie să prezinte doar câteva acte: cartea de migraţie, cerere pentru obţinerea patentei, un document de identitate, certificatul medical, document de cunoştinţe minime de limba rusă. Totodată, nu este nevoie de a specifica în prealabil locul de muncă, un imigrant poate să obţină o patentă pentru o perioadă de la o lună până la trei luni şi să caute un loc de muncă în mod legal.

Milioane de imigranţi în Rusia

Potrivit datelor oficiale, în martie 2014, în Rusia se aflau 10,6 milioane de muncitori străini, cei mai mulţi fiind din Uzbekistan (2,3 milioane), Tadjikistan (1 milion), Kazahstan (566 de mii) şi Kârgâstan (526 de mii). Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în Rusia lucrează peste 200.000 de cetăţeni moldoveni.