EVZ CHIȘINĂU. La Chișinău, zeci de mii de susținători ai aderării la UE au ieșit în stradă

EVZ CHIȘINĂU. La Chișinău, zeci de mii de susținători ai aderării la UE au ieșit în stradă

De ieri, moldovenii au o nouă speranță.

2 iulie 2014. Zi istorică pentru Republica Moldova! Mii de oameni au venit în scuarul din fața Parlamentului pentru a susține clasa politică în acest pas de importanță majoră pentru viitorul țării. Participanții la acțiune au purtat drapelele Uniunii Europene și Republicii Moldova.

Vin din diferite localități, sunt de diferite vârste, categorii sociale. Mulțimea pașnică a urmărit live ședința Legislativului, unde deputații dezbăteau Acordul de Asociere la UE.

Acasă, moldovenii își pun mari speranțe. În timp ce legislatorii dezbăteau proiectul, comentau, susțineau. Mulțimea încearcă să își dea seama ce schimbări le va aduce marele eveniment la care suntem martori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensii mai mari și corupție mai mică

Grigore are 57 de ani și a venit la miting dintr-un sat din raionul Fălești, împreună cu mai muți săteni. Aflarea lui aici, azi, înseamnă că crede, la fel ca cei adunați, în mesajul premierului – vom trăi mai bine, mult mai bine.

„Am fost în Uniunea Europeană şi am văzut cum trăiesc europenii şi ce condiţii de muncă au. De aceea sunt aici, să susţin parcursul european al Moldovei. Noi trebuie să facem un efort şi să schimbăm mentalitatea, ca să ajungem la un trai de decent. Am fost zombaţi de-a lungul timpului. Acest acord înseamnă recunoaşterea drepturilor omului, înlăturarea corupţiei”, a spus Efim Mardari, din raionul Rezina.

Moș Vasile Gadău este un pensionar din Peresecina. La cei 73 de ani ai săi susține că ratificarea Acordului RM-UE va însemna respectarea drepturilor omului, mai puțină corupție și, posibil, o pensie mai mare. „Eu sper că va fi mai bine”, ne-a spus moșul.

Printre cei adunați erau și zeci de funcționari publici, pentru care ziua de 2 iulie a fost declarată liberă. Elena ne spune că a venit în piață pentru că susține intențiile clasei politice de la Chișinău, dar că timpul va arăta ce e bine și ce e rău. „Nu aș vrea să cred că va veni ziua în care ne va părea rău pentru acest vot”, a comentat Elena.

Și Vasile este angajatul unui minister. Împreună cu colegii, crede că vom reuși să ajustăm toate standardele UE la noi în țară. În plus, vor fi implementate proiecte noi pentru dezvoltarea serviciilor sociale. „Până la urmă, doar de noi depinde nivelul de trai. Trebuie să depunem eforturi comune”, a opinat Vasile.

Gheorghe a venit de la Lăpușna și amicii lui spun, mai în glumă, mai în serios, că ar fi vărul lui Vlad Filat, ex-premierul Republicii Moldova. Azi e aici, mâine în Europa, spune el, care mai afirmă că „pentru neamuri vine și gratis”. Unul dintre amicii lui susține că e pentru prima dată, în 15 ani, când bea apă gratis. Fără Europa, ar vedea doar Chișinăul, mai completează „văru”. Poate și dealurile din Hâncești, care, de altfel, sunt destul de pitorești.

Dodon și comuniștii, nu e ziua voastră!

Mihai, un bărbat de 33 de ani, urmărește dintr-o parte mulțimea. Împotriva UE?! Cum să fie anti? Ratificarea Acordului, susține tânărul, semnifică un pas nou pentru dezvoltarea instituțiilor de stat și a economiei. „Un salt într-o democrație și libertate avansată. Dezavantaje, întrebați? Guvernarea se schimbă și sunt sigur că ceea ce fac acum comuniștii și socialiștii este doar un teatru de prost gust”, subliniază Mihai.

Socialiștii lui Dodon au strălucit prin absență în scuar. Deși liderul Dodon a îndemnat cetățenii care nu acceptă semnarea Acordului de Asociere, care cred în viitorul Moldovei alături de Rusia, să se consolideze într-un scrutin democratic, să facă tot posibilul ca „această guvernare ruşinoasă să plece în istorie”. Și, da, să meargă la referendum și să decidă unde va merge țara noastră.