EVZ CHIȘINĂU. Mitingul de demnitate al fermierilor. „Vom apăra agricultura cu prețul sângelui”

EVZ CHIȘINĂU. Mitingul de demnitate al fermierilor. „Vom apăra agricultura cu prețul sângelui”

Organizațiile de fermieri din Moldova nu mai pot să tacă și nici să aștepte până când vor pierde toate fondurile europene, care, după cum spun ei, constituie singura cale de modernizare a sectorului agrar.

Producătorii agricoli cer semnarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și reglementarea pieței produselor petroliere. Dacă în două săptămâni cerințele lor nu vor fi îndeplinite, vor organiza pe 28 mai un miting de protest prin care vor cere demisia ministrului Economiei, pe care îl consideră principalul vinovat de stagnarea acestui proces.

Fermierii spun că le-a ajuns cuțitul la os. Aceștia afirmă că sunt la limita disperării, în legătură cu inacțiunile Guvernului și Ministerului Economiei, în special, în ceea ce vizează rezolvarea mai multor probleme ce țin de sectorul agricol. „Au trecut două luni de când Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, însă Ministerul Mediului până în prezent nu a contrasemnat acest document, fapt care face imposibilă publicarea strategiei în Monitorul Oficial și astfel noi să putem beneficia de fonduri pentru dezvoltarea agriculturii”, spune Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Aceștia solicită și rezolvarea problemei cu privire la piața petrolieră, care rămâne nesoluționată de doi ani.

„Fără bani europeni, agricultura moare”

Ne puteți urmări și pe Google News

Fermierii vor să le amintească celor de la guvernare că singura cale de a dezvolta agricultura este semnarea acestui document. „Uniunea Europeană ne acordă acest sprijin, iar pentru aceasta UE a solicitat două lucruri: să fie declarată agricultura drept ramură strategică și să aprobați Strategia Națională de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În scrisoarea semnată de Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, se arată clar că lipsa acestei strategii nu permite Uniunii Europene să aloce, pentru următorii trei ani, fonduri în valoare de 68 de milioane de euro”, spune Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProiect”. Aceste sume le va permite fermierilor dublarea subvențiilor începând cu anul 2015.

Lupta ministerelor pentru fonduri

Asociațiile fermierilor susțin că Ministerul Economiei este cel care nu dorește semnarea strategiei. „Aici este vorba despre lupta pentru fonduri. Ministerul Economiei susține că dezvoltarea rurală urmează să fie gestionată de acesta. Fără aceste subvenții noi nu putem dezvolta agricultura. De ce trebuie să scoatem o semnătură cu sânge?”, se întrebă Alexandru Slusari.

Fermierii au multe probleme și vor să fie auziți. „Avem multe probleme, dar acestea pe care le cerem noi acum cer foarte puține eforturi, doar niște semnături. Parcă toți sunt de acord, însă nimeni nu semnează. Vrem să fim auziți”, spune unul dintre fermieri.

Miting de demnitate

„Vom merge la acest miting să spunem că agricultorii au nevoie de altă atitudine. Noi suntem în situația în care avem un potențial bun, dar este necesară o unire, pentru că nu mai putem să ne dezvoltăm cu eforturile proprii. Este un miting de demnitate”, adaugă Alexandru Slusari.

Agricultorii spun că vor să stea acasă și să muncească. „Avem climă propice pentru agricultură, avem soluri bogate, ne trebuie niște subvenții, ca mai târziu să ne câștigăm banii acasă, fără să plecăm peste hotare”, spune Valeriu Cosarciuc. Încă nu se știe câte persoane vor participa la protest, urmează să se afle în următoarele zile. În prezent, peste 300.000 de persoane lucrează în sectorul agrar.

Ministerul Economiei spune că nu are nicio vină

De cealaltă parte, Ministerul Economiei spune că nu are nicio vină în ceea ce privește întârzierea semnării strategii. „Ministrul Valeriu Lazăr a cerut să fie făcut un calendar cronologic, în baza căruia să se afle cauza reținerii acestui proces. Din lista celor șase ministere, Ministerul Economiei trebuie să semneze la urmă, iar astăzi este doar o singură semnătură. Nu este o rutină a ministerului sau a ministrului Valeriu Lazăr, acesta stagnează din alte motive. Mai mult decât atât, oficialul va avea o întrevedere cu Iurie Leancă, în care va discuta acest subiect și va cere rezolvarea lui”, spune Eugen Vițu, șeful serviciului de presă al Ministerului Economiei.

În prezent sunt doar două semnături din cele șase ministere. A semnat Vasile Bomacov, ministrul Agriculturii, și Anatol Arapu, ministrul Finanțelor.