EVZ CHIȘINĂU. Paradoxurile unei „povești de succes” a UE. Moldova europeană, cu jumătate de Parlament filo-rus

EVZ CHIȘINĂU. Paradoxurile unei „povești de succes” a UE. Moldova europeană, cu jumătate de Parlament filo-rus

În condițiile când Ucraina este permanent atacată de Rusia prin agenții săi separatiști, iar UE oferă o cale ușoară nesperată pentru integrarea Moldovei, unele forțe politice din țară confirmă încă odată că sunt antistatale, antinaționale și o coloană a cincea la Chișinău. Prin urmare,deputatul fracțiunii PCRM Sergiu Stati, a venit cu o inițiativă ingenioasă în fața parlamentului.

Ne integrăm în Europa prin Rusia!

„Fracțiunea PCRM propune începerea imediată a consultărilor dintre reprezentanții Guvernului și experții Partidului Comuniștilor, partid care deține jumătate din sufragiile cetățenilor țării. Textul Acordului de Asociere RM-UE trebuie revizuit și să fie adus în concordanță cu interesele reale ale cetățenilor RM. Propunem reluarea negocierilor cu UE, în vederea revizuirii angajamentelor RM la capitolul securitate regională, reieșind din principiul de neutralitate a RM și angajamentelor economice și sociale care vor afecta grav cetățenii RM. Ținând cont de experiența Ucrainei în acest domeniu, fracțiunea PCRM propune invitarea Federației Ruse la aceste negocieri, astfel încât formatul lor să includă UE, Chișinăul, Tiraspolul, Federația Rusă”- a declarat deputatul în ședința plenară a legislativului. Deci, acordul încă nesemnat, trebuie revizuit, și corectat de experții unui partid antieuropean.

Mai mult, în opinia comuniștilor, Rusia și Tiraspolul trebuie incluseîn cadrul negocierilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Foarte originală abordare. La negocierile dintre doi subiecți suverani, trebuie fără niciun motiv săparticipe un al treilea, prin esență ostil unuia din primii. Dar și mai mult, în procesul de semnare a acordului de asociere trebuie implicată și administrația de la Tiraspol. Adică autoritățile separatiste, antimoldovenești și care ar trebui imediat arestate și condamnate pentru uzurparea puterii în stat, trebuie să hotărască soarta întregii țări. Din punct de vedere al securității naționale, declarațiilealesului comunist pot fi calificate drept atentat laintegritatea teritorială a statului, stat pe care PCRM pretinde a-l apăra cu înverșunare. Se creează impresia că Moldova este cea care s-aseparat de Transnistria și nu invers,un RASSM al secolului XXI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și din nou neutralitatea!!!

Deputatul comunist a continuat, spunând că „semnarea Acordului de Asociere RM-UE poate avea urmări grave pentru toate sferele de existență a țării noastre: politică, economică, socială, națională, culturală și istorică”. „Evoluția din ultimă oră a evenimentelor din Ucraina denotă faptul că proiectul Parteneriatului Estic Uniunii Europene, promovat cu atâta insistență pe parcursul ultimelor șase ani, a suferit eșec. Tentativa Uniunii Europene de a recroi harta Europei după propriul plac s-a ciocnit de realitatea crudă a vieții, soldată cu morți și răniți în urma violențelor din Kiev, precum și cu procese de dezintegrare a Ucrainei. Cred că aceste premise sunt caracteristice și pentru Republica Moldova. Acest pericol este adus din exterior, deja de cinci ani. Consecințele cele mai grave sunt aduse de propria noastră guvernare care a pierdut în totalitate contactul cu realitatea și purcede la pași care nu sunt împărtășiți de majoritatea cetățenilor acestei țări”.

Deci, lupta poporului ucrainean, sacrificiile și suferințele sale, nu sunt decât o coinspirație a UE, care ar vrea să recroiască hotarele Europei de est. Asta uitându-se faptul că anume UE este cel mai înverșunat promotor al păstrării hotarelor existente,și integrarea în uniune nici nu se poate produce fără asigurarea stabilității hotarelor, și renunțarea la pretenții teritoriale de orice fel. Și mai mult, modul de viață european este unpericol pentru  societatea moldovenească. Este un mare pericol pentru comuniști perpectiva îmbunătățirii vieții în RM, evident.  În loc să condamnăm agresiunea Rusiei față de Ucraina, noi ar trebui să condamnăm agresiunea poporului ucrainean față de Ianukovici. În loc să susținem Ucraina împotriva  separatismului din est, nemaivorbind de Crimeea, noi trebuie să ne consultăm cu separatiștii dela Tiraspol în privința vectorului de dezvoltare al țării. Din 2005 până în 2009 integrarea europeană a fost bună, iar după 2009 aceasta deja amenință neutralitatea Republicii Moldova, pe când trupele ruse aflate la Nistru nu o amenință.

Rusia, încă la stadiul de tatonare

„În condițiile în care jumătate din parlamentul moldovean este pro-separatist și antinațional, însuși ambasadorul Rusiei Farit Muhametșin, le închide gura  separatiștilor, spunând printre altele că în acest moment nu există o necesitate strigentă de a deschide un consulat al Rusiei la Comrat... Acest lucru se va întâmpla doar după ce vor discuta reprezentanții Ministerelor Afacerilor Externe a Federației Ruse și Republicii Moldova”, consideră analistul politic Andrei Butnaru. Se întrevede faptul că Rusia direct va duce o politică soft față de Moldova, lăsând cățeii locali să latre, fără a putea mușca.