EVZ CHIȘINĂU. Război pe toate fronturile între slavii de răsărit. Ucraina se răzbună pe Rusia sistând cursele de tren Chișinău-Moscova

EVZ CHIȘINĂU. Război pe toate fronturile între slavii de răsărit. Ucraina se răzbună pe Rusia sistând cursele de tren Chișinău-Moscova

Din 27 mai, cursele de tren spre Rusia ar putea sa fie oprite pentru o perioadă nedeterminată. Moldovenii care doresc să plece la Moscova au intrat în panică.

Aceasta după ce conducerea cailor ferate din Ucraina a solicitat autorităților de la Chișinău să oprească vânzarea biletelor pentru trenurile de pasageri care tranzitează țara vecină. Cauza rezidă în discordanţele existente privind aprobarea mersului de trenuri pe teritoriul Crimeii.

Ministrul Transporturilor a convocat ședință

În acest sens, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a convocat o şedinţă de lucru cu responsabilii din domeniul transporturilor pentru a discuta despre eventualele evoluții din ramura feroviară. Ministrul şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu faptul că întreprinderea feroviară din Ucraina „Ukrzalizniţa” a solicitat ÎS „Calea Ferată a Moldovei” să stopeze din 27 mai vânzarea biletelor pentru toate cursele de pasageri care tranzitează Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Botnari a cerut responsabililor pentru sectorul feroviar să interacţioneze în permanenţă cu „Ucrzalizniţa” şi „Calea Ferată a Rusiei” (RJD) pentru a identifica soluţii ce ar permite menţinerea neîntreruptă a circulaţiei trenurilor. „Astăzi şi mâine vor fi deschise vânzările pentru 25 şi 26 aprilie. Sperăm că în următoarele zile autorităţile vor ajunge la o înţelegere amiabilă privind circulaţia trenurilor. În caz contrar, vom redirecţiona traficul de pasageri spre alte tipuri de transport”, a declarat ministrul Transporturilor. De cealaltă parte, directorul interimar al CFM, Sergiu Tomşa, este optimist și speră că situația s-ar putea schimba în următoarele zile.

Potrivit lui Sergiu Tomşa, anunțul „Ukrzalizniţa” nu vizează circulaţia trenurilor marfare, iar garniturile sunt formate în regim normal.

Planurile Rusiei nu coincid cu cele ale Ucrainei

Presa din Ucraina a reușit să facă rost de documentul privind planurile Rusiei pentru mersul trenurilor în vară și care nu a fost încă aprobat de Ucraina. Potrivit acestuia, trenurile Moldovei vor circula în deplină componență fără nicio modificare. În schimb, Rusia pune sub semnul întrebări alte trenuri de călători internaționale, cum ar fi cele din Moscova cu destinația București, Belgrad, Praga, Varna, Sofia și altele. Însă, după cum se vede, Ucraina are alte planuri privind mersul trenurilor.

Moldovenii fac coadă la bilete

După anunțul că trenurile nu vor mai circula spre Moscova, mulți moldoveni se grăbesc să-și cumpere bilete și să plece la Moscova până pe 26 mai.

„Tatăl meu se află acum la lucru la Moscova. Eu am venit de curând și trebuia să merg la lucru la sfârșitul lunii mai. Dar, după ce am auzit că după 26 mai s-ar putea ca trenurile să nu mai circule, am mers astăzi să-mi cumpăr bilete și să plec chiar în ziua de Paști. Mai bine să stau acolo mai mult, decât pe urmă să nu mă pot duce”, spune Mihai Condrea, un tânăr care muncește în Rusia. Doamnele de la casele de bilete spun că nu au nicio informație exactă în acest sens. „Sperăm că vor circula trenurile, totuși sunt trei rute zilnice. Așteptăm să vedem ce va fi”, spune una dintre ele. Potrivit acestora, în ultimele două zile, mai mulți moldoveni vin la case să cumpere bilete. Zilnic, spre Moscova merg sute de moldoveni.

În prezent, prin Ucraina tranzitează trei curse zilnice ale CFM pe destinaţia Chişinău-Moscova, o cursă administrată de RJD pe destinaţia Moscova-Chişinău şi o cursă zilnică Chişinău-Sankt Petersburg.

Trenul Moscova-Chișinău, percheziționat

Acum două săptămâni, trenul de pe ruta Moscova-Chișinău a fost percheziționat de polițiști ucraineni. Potrivit Ministerului de Interne din Rusia, când trenul Chișinău-Moscova s-a oprit la Vinnița, în vagoane au intrat mai multe persoane care s-au dat drept polițiști ucraineni. Aceștia ar fi pretins bani doar de la cetățenii ruși, după care au dispărut. Ministerul rus de interne a acuzat atunci autoritățile de Kiev pentru cele întâmplate, menționând că este o acțiune împotriva rușilor. Trenul respectiv se află în gestiunea autorităților rusești.